SvijetVijesti

Trumpu predstavljen novi plan za mir u Ukrajini u slučaju da postane američki predsjednik
Dva ključna savjetnika Donalda Trumpa predstavila su mu plan za okončanje ruskog rata u Ukrajini – u slučaju da pobijedi na predsjedničkim izborima – a koji uključuje saopštavanje Ukrajini da će dobiti dodatno američko oružje samo ako uđe u mirovne pregovore sa Rusijom.

Sjedinjene Države bi istovremeno upozorile Moskvu da bi svako odbijanje pregovora rezultiralo povećanom američkom podrškom Ukrajini, rekao je u intervjuu penzionisani general-pukovnik Keith Kellogg, jedan od Trumpovih savjetnika za nacionalnu sigurnost.

Prema planu koji su izradili Kelogg i Fred Fleitz, koji su obojica služili kao šefovi osoblja u Trumpovom Vijeću za nacionalnu sigurnost tokom njegovog predsjedništva 2017-2021, uspostavio bi se prekid vatre zasnovan na prevladavajućim borbenim linijama tokom mirovnih pregovora.

Oni su Trumpu predstavili svoju strategiju, a bivši predsednik je pozitivno reagovao na nju, rekao je Fleitz. “Ne tvrdim da se složio sa tim ili da se složio sa svakom riječju, ali bilo nam je drago dobiti povratnu informaciju,” rekao je.

Međutim, Trumpov glasnogovornik Steven Cheung rekao je da se samo izjave Trumpa ili ovlaštenih članova njegove kampanje trebaju smatrati službenim.

Strategija koju su iznijeli Kellogg i Fleitz je do sada najdetaljniji plan Trumpovih saradnika, a sam Trump je rekao da bi mogao brzo riješiti rat u Ukrajini ako pobijedi predsjednika Joea Bidena na izborima 5. novembra, iako nije razgovarao o pojedinostima.

Prijedlog bi označio veliku promjenu u stavu SAD-a o ratu i suočio bi se s protivljenjem europskih saveznika i unutar Trumpove vlastite Republikanske stranke.

Kremlj je rekao da bi svaki mirovni plan koji predloži moguća buduća Trumpova administracija morao odražavati stvarnost na terenu, ali da je ruski predsjednik Vladimir Putin otvoren za razgovore.

“Vrijednost svakog plana leži u nijansama i uzimanju u obzir stvarnog stanja na terenu,” rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za Reuters.

“Predsjednik Putin je više puta rekao da je Rusija bila i ostaje otvorena za pregovore, uzimajući u obzir stvarno stanje stvari na terenu,” rekao je on. “Ostajemo otvoreni za pregovore.”

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine nije odgovorilo na zahtjeve za komentarom plana.

Osnovni elementi plana navedeni su u javno dostupnom istraživačkom radu koji je objavio “America First Policy Institute,” think tank naklonjen Trumpu u kojem Kellogg i Fleitz imaju vodeće pozicije.

Kelogg je rekao da bi bilo ključno brzo dovesti Rusiju i Ukrajinu za pregovarački sto ako Trump pobijedi na izborima.

“Mi bismo kazali Ukrajincima: ‘Morate doći za sto, a ako ne dođete za sto, podrška Sjedinjenih Država će prestati’,” rekao je. “A vi bi rekli Putinu: ‘Moraš doći za sto, a ako ne dođeš, onda ćemo Ukrajincima dati sve što im treba da te pobijede na terenu’.”

Prema njihovom istraživačkom radu, Moskva bi također bila nagovorena da dođe za pregovarački stol obećanjem da će članstvo Ukrajine u NATO-u biti odloženo na duži period.

Fleitz je rekao da Ukrajina ne mora formalno ustupiti teritoriju Rusiji prema njihovom planu. Ipak, rekao je, malo je vjerovatno da će Ukrajina u bliskoj budućnosti povratiti efektivnu kontrolu nad cijelom svojom teritorijom.

“Zabrinuti smo da je ovo postao rat iscrpljivanja koji će ubiti cijelu generaciju mladića,” rekao je.

Trajni mir u Ukrajini zahtijevao bi dodatne sigurnosne garancije za Ukrajinu, rekli su Kellogg i Fleitz. Fleitz je dodao da će “naoružavanje Ukrajine do zuba” vjerovatno biti ključni element toga.Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button