Tuzla

U Tuzli otvoren Centar za dojenje
Svjetski dan zdravlja obilježava se 7. aprila svake godine pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije, a u našem gradu su provedene razne aktivnosti koje promovišu zdravlje. Jedna od najznačajnijih svakako je otvaranje Centra za dojenje pri Službi za pedijatriju.

Dan zdravlja se ove godine obilježava pod sloganom „Moje zdravlje, moje pravo“, a stručnjaci ističu važnost kvalitetnog starta, odnosno ishrane, pri čemu se akcenat stavlja na benefite što dužeg dojenja djeteta. Svjesni su toga i u tuzlanskom Domu zdravlja čije osoblje redovno radi na promociji dojenje. Zato su baš na ovaj dan odlučili otvoriti Centar za dojenje.

„To su dvije posebne prostorije u sklopu s jednom pedijatrijskom ordinacijom koje će biti dostupne svim uposlenicama Doma zdravlja Tuzla, koje su se vratile sa svog porodiljskog odsustva, a koje i dalje doje,“ objašnjava mr.med.sc.dr. Dijana Dugonjić, šefica Dispanzera za predškolsku djecu.

Ovaj Centar neće biti namijenjen samo za uposlenice Doma zdravlja, nego i za sve majke koje dolaze sa djecom na pregled.

„Za sve koji se nalaze u blizini Doma zdravlja, koje su u firmama blizu Doma zdravlja, majke koje su dojilje, a dolaze na pedijatriju Doma zdravlja Tuzla mogu doći da podoje svoje dijete, da im to ne bude opstrukcija da povedu svoje dijete, da budu što bliže s njim i ostvaruju te emotivne veze,“ dodala je mr.med.sc.dr. Dijana Dugonjić, šefica Dispanzera za predškolsku djecu.

Iz Doma zdravlja ističu da im je cilj podstaknuti i ostale poslodavce da slijede njihov primjer i u svojim firmama omoguće prostore za jedan ovakav čin.

„Smatram da bi svaki Dom zdravlja trebao da ima jedan ovakav Centar, pogotovo centri koji imaju veliki broj porodilja gdje im je savjet i podrška zaista potrebna u tom najvažnijem periodu razvoja djeteta. Smatram da je ovo pozitivan primjer koji trebaju slijediti i druge ustanove i da što prije da svi na kantonu imaju tu vrstu usluge,“ kaže Samir Mačković, direktor Doma zdravlja Tuzla.

Ulaganje u efikasan zdravstveni sistem ključno je za prosperitetno društvo. Stručnjaci ističu da je potrebno jačati integrirane nacionalne zdravstvene sisteme, kroz dostupnost primarne zdravstvene zaštite, a s ciljem pružanja kvalitetnih osnovnih zdravstvenih usluga.Izvor
Rtvtk.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button