Arhiva

U strahu od hapšenja, Netanyahu zaobilazi Europu na putu za SADIzraelski premijer Benjamin Netanyahu razmišlja o izbjegavanju zaustavljanja u Europi na putu za SAD zbog straha da je Međunarodni krivični sud (ICC) spreman izdati nalog za hapšenje protiv njega zbog zločina izraelske vojske u Gazi.
Netanyahu bi trebao otputovati u SAD i održati govor pred američkim Kongresom 24. srpnja. Očekuje se da će se sastati s američkim predsjednikom Joeomom Bidenom u Bijeloj kući.
Tužilac ICC-a Karim Khan zatražio je 20. svibnja nalog za hapšenje Netanyahue i ministra obrane Yoava Gallanta zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti u Pojasu Gaze. Khan je također zatražio naloge za trojicu najviših čelnika grupe Hamas, uključujući njenog šefa Ismaila Haniyeha.
Izraelski javni emiter KAN rekao je da je Netanyahuov ured razmotrio ideju zaustavljanja u Europi na putu prema Washingtonu jer njegov avion, poznat kao Wing of Zion, nije u stanju obaviti transatlantski let dok prevozi pun teret putnika.
Međutim, KAN navodi da je Netanyahuov ured na kraju odlučio otići na direktan let za Washington s ograničenim brojem putnika.
Iako SAD nije član ICC-a, primanje Netanyahue unatoč međunarodnom nalogu za hapšenje moglo bi ih izložiti kritikama.
Izrael također nije član ICC-a, a Palestina je primljena u članstvo 2015. godine.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button