KulturaSvijetZanimljivosti i zabava

U stanu u Bugarskoj pronađena slika koja bi mogla koštati 100 miliona dolara
Bugarska vodi istragu nakon pronalaska dosad nepoznatog platna čije se autorstvo pripisuje američkom ekspresionistu Jacksonu Pollocku, a slučaj već dva dana drži tamošnju javnost u napetosti.

Djelo nosi posvetu holivudskoj zvijezdi Lauren Bacall, slikarevoj prijateljici, u prigodi njezina 25. rođendana, 16. septembra 1949., navodi državno odvjetništvo.

No druga pojedinost koja zbunjuje je potpis bivšeg rumunjskog diktatora Nicolaea Ceausescua na poleđini slike, što navodi na zaključak da je platno dio njegove umjetničke zbirke, priopćila je u četvrtak vlada.

Pollock's Studio
Jackson Pollock

Sliku, otkrivenu prošli mjesec u stanu u Sofiji, potpisao je Pollock, ali nije upisana u umjetničke kataloge. Vjerojatno se dugo godina čuvala u Grčkoj, odakle je ilegalno unesena u Bugarsku radi preprodaje.

Po mišljenju stručnjaka, na koje se poziva državno odvjetništvo, slika “odgovara njegovu stilu, tehnici i osobitom umjetničkom izričaju i estetici opusa Jacksona Pollocka u razdoblju od 1945. do 1950.”

Ako je doista riječ o Pollockovu djelu, moglo bi dostići cijenu čak 100 miliona dolara jer umjetnik koji je rođen 1912., a umro 1956. visoko kotira na tržištu umjetnina, rekle su vlasti, koje u ovom trenutku polažu pravo na posjed umjetnine.Izvor
index.hr

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button