Zaštita okoliša

U Neumu održana radionica “Implementacija pravilnika o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom
U periodu od 12.-14.10.2023.godine Udruženje operatera sistema organizovalo je, drugu po redu, radionicu pod nazivom “Implementacija Pravilnika o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom, te Pravilnika o upravljanju otpadom od električnih i elektronskih proizvoda od strane ključnih subjekata njihove implementacije: ciljevi, rezultati, izazovi i prijedlozi za prevazilaženje izazova“.

Na radionici su se okupili  ključni subjekti implementacije Pravilnika kako bi se razmijenile bitne informacije o dosadašnjim rezultatima, izazovima i ciljevima.

Radionicu je otvorila federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder, koja je pokazala zanimanje za dosadašnje ostvarene rezultate i veliko interesovanje za izazove u daljem razvoju sistema reciklaže ambalažnog i EE otpada.

Možda će Vas zanimati i:

U ime organizatora radionice se obratio predsjednik Gospodarske Privredne komore F BiH  Mirsad Jašarspahić.

Radionici su prisustvovali savjetnici federalne ministrice, kao i stručni saradnici ministarstva, predstavnici Fonda za zaštitu okoliša FBiH, te tržišni i okolišni inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove, te četiri operatera sistema koji posluju u Federaciji BiH, Eko život d.o.o. Tuzla i Ekopak d.o.o. Sarajevo za ambalažni otpad, te Kim Tec Eko d.o.o. Vitez i Zeos Eko sistem d.o.o. Sarajevo za EE otpad.

Sva četiri operatera sistema prezentovali su svoj rad gdje su najveći fokus stavili na ciljeve koji su dužni ispuniti prema Pravilniku, a to su : procenat recikliranog otpada; ulaganja u infrastrukturu i projekte podizanja svijesti najmlađih i građana, te predstavnici ključnih  institucija koji su u svojim prezentacijama predstavili svoje dosadašnje ostvarene rezultate.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button