BiH

U Banjaluci otkrivena grupa koja seksualno eksploatiše strane državljanke

Na području Banje Luke je realizovana akcija u borbi protiv međunarodnog vrbovanja radi prostitucije. Žrtve su dvije Brazilke koje su dvije osumnjičene osobe iskorištavale kako bi ih seksualno eksploatisale i ostvarile nezakonitu imovinsku korist.

Iz Tužilaštva BiH navode da su u realizaciji akcije otkrivene i zbrinute dvije žrtve, a utvrđuje se tačan broj oštećenih.

Tužilac iz Odsjeka za borbu protiv krijumčarenja ljudi i trgovine ljudima, koordinirao je aktivnosti policijskih službenika MUP-a RS koje se odnose na lišenje slobode i pretrese prostorija koje koriste osobe osumnjičene za međunarodno vrbovanje radi prostitucije.

Prema prikupljenim dokazima, međunarodno vrbovanje i navođenje na prostituciju, izvršeno je dovođenjem stranih državljanki u BiH i najčešće je realizovano u iznajmljenim stanovima na području Banjaluke.

Osumnjičeni su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist i vršili iskorištavanje i eksploataciju osoba koje su angažovali za pružanje seksualnih usluga, za novčane iznose koje prethodno dogovore.

Istragom je utvrđeno da se radi o dobro organizovanoj grupi koja djeluje na području EU radi iskorištavanja i navođenja na prostituciju stranih državljana, koji dolaze izvan prostora EU.

Osumnjičeni se terete za krivično djelo – međunarodno navođenje na prostituciju iz člana 187. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine i krivično djelo – navođenje na prostituciju iz člana 169. Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Postupajući tužilac donijet će odluku o daljim aktivnostima u predmetu koje će osigurati neometan nastavak istrage koju Tužilaštvo BiH vodi sa partnerskim policijskim agencijama.

Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button