TuzlaU fokusu

TUZLA: Položen kamen temeljac za izgradnju fiskulturne sale OŠ „Sjenjak“
Polaganjem kamena temeljca danas je zvanično i otpočela izgradnja fiskulturne sale za potrebe učenika Osnovne škole „Sjenjak“ u Tuzli. Obzirom da se radi o zajedničkom projektu Vlade Tuzlanskog kantona i Grada Tuzle, kamen temeljac zajedno su položili premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i resorni ministar Zlatan Muratović, te gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Kako je danas rečeno, već u septembru naredne godine učenici ove škole, će, 13 godina nakon izgradnje školskog objekta, u sklopu škole imati prostor za sport i rekreaciju u redovnom nastavnom procesu.

Premijer Tuzlanskog kantona rekao je da je ovo veliki dan za Vladu Tuzlanskog kantona jer se rješava jedan dugogodišnji problem.

„Ove godine Vlada je izdvojila 150.000 KM za realizaciju ovog projekta i to je samo dio od ukupno 1,4 miliona KM koliko smo ove godine izdvojili za kapitalne projekte u oblasti obrazovanja. Ovogodišnja izdvajanja dovoljna su za početak radova, a mi ćemo već naredne godine, ponovno sa Gradom Tuzla, izdvojiti i preostala potrebna sredstva kako bi se izgradnja okončala do početka naredne školske godine“, rekao je premijer Gutić i zahvalio se gradonačelniku Imamoviću koji je spremno prihvatio prijedlog Vlade da se zajednički osiguraju sredstva i konačno izgradi fiskulturna sala.

Gradonačelnik Imamović je podcrtao da će se i naredne godine u Budžetu Grada osigurati sredstva za nastavak ovog projekta, te najavio da će se i u neposrednoj blizini OŠ „Sjenjak“ u skorijoj budućnosti graditi i moderan i po visokim standardima uređen park.

„13 godina i 13 generacija naših učenika su bili oštećeni za izvođenje adekvatne nastave tjelesnog odgoja, a Škola je bila uskraćena za mogućnost organiziranja nekih drugih, vannastavnih aktivnosti naših učenika, kao što su priredbe, manifestacije i sl. Danas smo svi presretni zbog zvaničnog početka izvođenja radova na izgradnji fiskulturne sale“ rekla je direktorica škole Indira Lukavica, te još jednom izrazila svoju ličnu, te zahvalnost svih uposlenika škole, a posebno oko 500 učenika koji pohađaju ovu školu, Vladi Tuzlanskog kantona i Gradu Tuzli za stvaranje preduslova i omogućavanje realizacije ovog veoma važnog projekta.

Podsjećamo, vrijednost projekta procjenjuje se na oko 470.000 maraka, a kako je dogovoreno, Vlada je iz Budžeta TK za ovu godinu za izgradnju sale, u okviru Programa kapitalnih ulaganja, osigurala 150.000 KM, dok je Grad Tuzla izdvojio 50.000. Ovi iznosi su dovoljni za početak radova, a naredne godine Vlada će osigurati dodatnih 170.000, a Grad 100.000 KM, čime će se zaokružiti kompletna finansijska konstrukcija kako bi oko 500 učenika ove škole, 13 godina nakon njene izgradnje dobili i fiskulturnu salu za izvođenje nastave tjelesnog odgoja.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button