SvijetValter TuzlanskiVijesti

Tursku pogodio novi zemljotres magnitude 6.4 i 5.8

Dva nova zemljotresa magnitude 6.4 i 5.8 registrirana su danas navečer u južnoj turskoj pokrajini Hatay, koja je najgore prošla u zemljotresu 6. feburara koji je odnio više od 41.000 života u Turskoj i 6000 u susjednoj Siriji, saopćila je turska spasilačka agencija AFAD. U novom snažnom zemljotresu u Turskoj troje mrtvih, oko 250 povrijeđenih

Prvi udar magnitude 6.4 s epicentrom u Defneu, okrugu petnaestak minuta vožnje od Antakyje, dogodio se u 20.04 sati (18.04 sati po srednjoevropskom). I snažno su ga osjetile ekipe AFP-a u Antakyji i u Adani, dvjestotinjak kilometara sjevernije.

Možda će Vas zanimati i:

Tri minute poslije desio se novi potres magnitude 5.8 u Samandagu, gradu na obali, južno od Antakyje, izvijestio je AFAD.

I u Antakyji je potres unio paniku među ljude koji su već teško stradali u potresu 6. februaru i podigao velike oblake prašile u razrušenom gradu.

Velika državna bolnica u gradu Iskenderun na sjeveru pokrajine Hatay objavila je da evakuira pacijente. “Neke zgrade su uništene, a ima i onih koji su zarobljeni ispod ruševina”, rekao je gradonačelnik Hataya Lütfü Savaş.

“Bilo je strašno, u Hatayu neće ostati puno čitavih zgrada”, jedno je od svjedočanstava na stranici EMSC-a. Korisnici na Twitteru objavljuju snimke trenutka kad je udario naknadni potres od 5.8 po Richteru. Na jednoj se vidi urušavanje zgrade. Skupina za civilnu obranu Bijele kacige u Siriji rekla je da je nekoliko ljudi povrijeđeno u urušavanju zgrada.

Tlo se zatreslo i u okolici Alepa, na sjeverozapadu Sirije, javili su novinari francuske novinske agencije na mjestu događaja koji su vidjeli stanovnike kako u panici bježe iz kuće na ulicu. Zidovi oštećenih zgrada su se srušili, dodao je fotograf.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button