Vijesti

Trojka: Na korak smo do otvaranja pregovora s EU
SDP BiH, Narod i Pravda i Naša stranka današnje usvajanje Prijedloga zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama na nivou Bosne i Hercegovine smatraju izuzetnim iskorakom u političkom promišljanju budućnosti BiH i njenom napretku na evropskom putu.
„Ovim zakonom se, konsenzusom domaćih političkih aktera, dolazi do kvalitetnog rješenja koje uređuje pitanje sukoba interesa u institucijama na nivou Bosne i Hercegovine. Usvojenim Zakonom se propisuje formiranje javno dostupnog registra o primanjima i imovini zvaničnika na nivou Bosne i Hercegovine što je iskorak u transparentnosti kakav je Trojka još prije nekoliko godina implementirala tamo gdje je bila dio vlasti. Također, posebno je važno predviđeno formiranje Komisije za odlučivanje o sukobu interesa u institucijama BiH. Predviđeno je da u radu komisije ne postoji mogućnost etničkog ili entitetskog veta, što je poseban iskorak za našu državu i društvo.

Usvajanjem ovog zakona na korak smo od otvaranja pristupnih pregovora Bosne i Hercegovine za EU. Evropski put je strateško opredjeljenje naše države i otvaranje pregovora bit će posljednji korak na tom putu prije punopravnog članstva. Istovremeno, jasno pokazujemo da evropski put podrazumijeva jačanje državnih institucija i mehanizama, veći stepen transparentnosti vlasti, strožije kontrole za izabrane i imenovane zvaničnike. Usvajanjem ovog zakona pokazujemo da evropski put ustvari podrazumijeva direktne koristi za same bosanskohercegovačke građane i državu.
Proces dogovora i postizanja konsenzusa uvijek je mukotrpan i dugotrajan ali urađeno iza nas pokazuje da se Bosna i Hercegovina konačno, nakon godina stagnacije, pomjera naprijed, da se usvajaju novi zakoni i da se bilježi napredak koji će, vjerujemo, biti krunisan otpočinjanjem pregovora sa Evropskom unijom. Zahvalni smo i svim opozicionim zastupnicima u Parlamentu Bosne i Hercegovine koji su danas pokazali spremnost da sitne stranačke interese i populizam ostave po strani i podrže usvajanje ovog zakona. SDP BiH, Narod i Pravda i Naša stranka nastavit će ustrajno Bosnu i Hercegovinu činiti boljim mjestom za život svih njenih građana, u konačnici i punopravnom članicom Evropske unije.


Možda će Vas zanimati i:

Back to top button