SvijetVijesti

Tinejdžerica koja je ubila svog supruga nakon što ju je silovao uz pomoć rođaka osuđena je na smrt u Sudanu


Tinejdžerica koja je ubila svog supruga nakon što ju je silovao uz pomoć rođaka osuđena je na smrt u Sudanu. Sud u Omdurmanu potvrdio je smrtnu kaznu za Nouru Hussein (19), nakon što je porodica njenog supruga odbila primiti novčanu naknadu, piše BBC.

Grupe za ljudska prava pozivaju na ukidanje presude. Noura je prisiljena na brak kada je imala 16 godina i pokušavala je pobjeći od svog muža, a željela je završiti obrazovanje i postati učiteljica. Njen slučaj izazvao je veliku pažnju na društvenim medijima i na Twitteru je pokrenuta kampanja #JusticeforNoura (Pravda za Noru).

https://twitter.com/yassmin_a/status/994606731299819520?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Ftuzlanski.ba%2Foko-nas%2Fsvijet%2Ftinejdzerica-koja-je-ubila-muza-nakon-sto-ju-je-silovao-osudjena-na-smrt-u-sudanu-video%2F

Hussein je nakon sklapanja braka pobjegla u tetinu kuću, ali njena porodica ju je na prevaru nagovorila da se vrati, a zatim odvela suprugu. On je nakon nekoliko dana doveo svoje rođake, koji su Nouru držali dok ju je silovao. Kada ju je opet pokušao silovati sljedećeg dana, Noura je uzela nož i nasmrt ga izbola. Tada je pobjegla svojim roditeljima, koji su je predali policiji.

Šerijatski sud osudio je Nouru za ubistvo s predumišljajem prošlog mjeseca, a u četvrtak joj je potvrđena smrtna kazna vješanjem, objavio je Reuters. Njeni advokati imaju 15 dana za žalbu. “Prema šerijatskom zakonu, porodica supruga može zahtijevati novčanu naknadu ili smrt. Izabrali su smrt i izrečena je smrtna kazna”, rekao je aktivist organizacije Afrika Youth Movement Badr Eldin Salah.

Yasmeen Hassan iz Equality Now, jedne od grupa koje pokušavaju spasiti Nouru, rekla je da ju presuda nije iznenadila: “Sudan je ekstremno patrijarhalno mjesto i rodne norme se vrlo strogo nameću.

To je mjesto gdje djevojčice ulaze u brak s deset godina, muškarci imaju legalno starateljstvo nad ženama.” Amnesty International opisao je presudu kao “okrutnost koja se ne može tolerirati”: “Sudanske vlasti moraju ukinuti ovu potpuno nepravednu presudu i osigurati Nouri pošteno suđenje.”

(Tuzlanski.ba)Možda će Vas zanimati i:

Back to top button