KulturaTuzlaU fokusu

TFF: Preko stotinu osoba iz filmske industrije stiže u Tuzlu
Osmi Tuzla Film Festival će 12. oktobra u Bosanskom kulturnom centru Tuzla sa početkom u 19:30 sati svečano otvoriti filmski hit „Taxi Blues“, urnebesna komedija u režiji Miroslava Stamatova.

Festival će trajati od 12. do 19. oktobra i u osam dana publika će imati priliku da pogleda preko 90 filmova u pet kategorija: dugometražni, animirani, kratki, dokumentarni i future generation short films (FGSF). Za Radio Kameleon, direktor Festivala Boris Balta ističe da iako je do sada bilo više od stotinu filmova na festivalu, ove godine su odlučili da smanje broj projekcija.

“Imamo 95 filmova koje smo odabrali od nekih 1000 pristiglih koji su bili u selekciji. Pet selektora je radilo ove godine na odabiru filmova. Odlučili smo da smanjimo broj filmova ove godine, da bi žiri koji bude gledao, kao i publika mogli vidjeti najbolje od najboljeg.”

Pored svega na što smo navikli na Tuzla Film Festivalu, ove godine imaju i dodatne novine koje s ponosom ističe direktor festivala Boris Balta.

“Uveli smo neke novine kao što su Kids Film Festival koji do sada nije bio, a koji se se održati u subotu i nedjelju. Roditelji će moći dovesti klince na dugometražne filmove koji su namjenjeni za uzraste od 0-5 i od 5-12 godina. Imamo prvu naučnu konferenciju na TFF-u „Film, pozorište i izdavaštvo“ gdje imamo goste poput Zorana Hamovića koji će doći ispred izdavačke kuće Clio, što je potpuna novina i nadamo se da će postati trend razvijanje znanosti u umjetnosti kada je u pitanju film, filmska industrija na prostoru Tuzle. Imaćemo premijeru serije „Drugo ime ljubavi“ koja će biti u nedjelju u 17h puštena. Ulaz će biti slobodan, svi su dobrodošli. Serija se još nije počela emitovati u BiH, tako da će publika imati priliku da pogleda dvije epizode najnovijeg serijala.”

Projekcije ovogodišnjeg Tuzla Film Festivala održavat će se u tri sale: Bosanskom kulturnom centru – svečano otvaranje i školske projekcije; Narodno pozorište – dokumentarni i dugi igrani filmovi i kino Kaleidoskop – animirani, krataki igrani i FGSF.

“Projekcije počinju u Narodnom pozorištu Tuzla i kinu Kaleidoskop, a kada su u pitanju kratki igrani i dokumentarni filmovi, kao i FGSF oni počinju od 17h, a ulaz će biti u potpunosti besplatan, a to je ono što smo zajedno u konačnici odlučili.”

Zahvaljujući Tuzla Film Festivalu i ove godine će Tuzla biti centar umjetnosti i kulture svih osam dana, koliko i traje festival, jer će upravo Tuzla biti domaćim za stotinu regionalno i svjetki poznatih umjetnika iz filmske industrije.

“Dolazi stotinu gostiju iz filmske industrije. Ove godine nam je u žiriju Filip Jurčić, koji je posebno poznat po serijama koje se prijazuju na Nova TV, HRT i RTL-u. Adnan Hasković koji je već naš poznat glumac i koji igra u Hollywood-u. Zatim Nikola Kojo koji je standardan  naš gost, Jelena Perčin je ponovo naš gost i brojni drugi, jer nam stiže deset glumaca samo sa Nova TV iz različitih serija.

Za sve koji žele na vrijeme obezbjediti svoju kartu, mogu rezervisati na broj telefona 035/258-267 ili možete kupiti karte u Narodnom pozorištu svaki dan. Ulaznice za projekcije filmova će se moći kupiti i prije početka filma nekih sat vremena ranije.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button