BiHVijesti

Termoelektrane u BiH krše pravila o zagađenju zraka

Potvrđeno

Bosna i Hercegovina, uz Sjevernu Makedoniju i Kosovo, više od pet godina nekažnjeno krši zakone Energetske zajednice čijom bi se primjenom ograničilo zagađenje zraka iz termoelektrana na ugalj, potvrdilo je prošle sedmice Ministarsko vijeće Energetske zajednice, saopćio je Aarhus centar u BiH.

Tom odlukom je potvrđena optužba koju je Sekretarijat Energetske zajednice pokrenuo još u martu 2021. godine, a odnosi se na osam blokova BiH termoelektrana koji su uključeni u Nacionalni plan za smanjenje emisija (NERP), a koji nisu smanjili emisije sumpor dioksida, azotnih oksida i lebdećih čestica u skladu sa graničnim vrijednostima predviđenim u NERP-u.

Možda će Vas zanimati i:

– Bh. vlasti ne samo da su ignorisale obaveze u vezi sa definiranim graničnim vrijednostima za smanjenje zagađenja zraka iz termoelektrana nego su svjesno prekršile i obavezu kažnjavanja zagađivača. BiH vlasti su se obvezale da će kroz izmjene legislative usvojiti i primijeniti adekvatne kaznene odredbe za prekršioce graničnih vrijednosti utvrđenih NERP-om, izjavio je Denis Žiško iz Aarhus Centra u BiH.

CEE Bankwatch (Globalna mreža koja djeluje u centralnoj i istočnoj Evropi) analiza ‘Uskladiti ili Zatvoriti’ je i ove godine pokazala da su najozbiljniji problem emisije sumpor dioksida.

U 2022. godini, kao i u 2021. godini, emisije sumpor dioksida iz postrojenja obuhvaćenih NERP-om u BiH bile su gotovo osam puta veće od dozvoljenih.

Iz mreže CEE Bankwatch podsjećaju da su vlade iz regije još 2005. godine potpisale sporazum o osnivanju Energetske zajednice, uključujući obavezu primjene tadašnjih EU pravila o smanjenju zagađenja iz termoelektrana.

– Nakon skoro dva desetljeća, potreba da se smanji zagađenje i poveća energetska efikasnost i održivi oblici obnovljive energije je veća nego ikad i sve treba uraditi dvostruko brže, ističu iz te globalne mreže.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button