Arhiva

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava: Postoji rizik od brzog širenja bolesti u Gazi


Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava da se Pojas Gaze suočava s povećanim rizikom od širenja bolesti zbog izraelskih zračnih napada koji su poremetili zdravstveni sistem i pristup čistoj vodi.

Rečeno je da je nedostatak goriva u gusto naseljenoj enklavi doveo do zatvaranja postrojenja za desalinizaciju, što je povećalo rizik od bakterijskih infekcija poput širenja dijareje.

“Kako broj smrtnih slučajeva i povreda u Gazi i dalje raste zbog pojačanih neprijateljstava, intenzivna prenaseljenost i poremećeni zdravstveni, vodovodni i sanitarni sistemi predstavljaju dodatnu opasnost od brzog širenja zaraznih bolesti,” navode.

Iz WHO-a su saopćili da je od sredine oktobra prijavljen više od 33.551 slučaj dijareje, od čega najveći dio među djecom mlađom od pet godina.

Nedostatak goriva je također poremetio sakupljanje čvrstog otpada za koji WHO dodaje da stvara okruženje pogodno za brzom i široko rasprostranjenom razmnožavanju insekata, glodara koji mogu prenositi i prenositi bolesti.

U izvještaju se navodi da je gotovo nemoguće da zdravstvene ustanove održavaju osnovne mjere prevencije infekcija, povećavajući rizik od infekcije uzrokovane traumom, operacijom i porođajem.

“Prekinute rutinske aktivnosti vakcinacije, kao i nedostatak lijekova za liječenje zaraznih bolesti, dodatno povećavaju rizik od ubrzanog širenja bolesti,” upozorava se.

Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button