SvijetVijesti

Svjetska zdravstvena organizacija: Sjever Gaze ostao bez funkcionalne bolniceSvjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je u četvrtak da je sjever Gaze ostao bez funkcionalne bolnice zbog nedostatka goriva, osoblja i zaliha.

Prema WHO, samo devet od 36 zdravstvenih ustanova djelimično funkcioniše u kompletnoj Gazi. Svi ti objekti koncentrisani su na jugu enklave.

“Na sjeveru zapravo više nema funkcionalnih bolnica,” izjavio je novinarima Richard Peeperkorn, predstavnik WHO u Gazi, putem video veze iz Jerusalema.

“Al-Ahli (bolnica) bila je posljednja, ali je sada minimalno funkcionalna: još uvijek liječi pacijente, ali ne prima nove,” kazao je.

Opisujući je kao “školjku bolnice,” Peeperkorn je rekao da Al-Ahli liči na hospicij koji pruža vrlo ograničenu zdravstvenu zaštitu. Desetak članova osoblja, svi mlađi doktori i medicinske sestre, nastavljaju da pružaju osnovnu prvu pomoć, zbrinjavanje bolova i njegu rana uz oskudne resurse, kaže on.

“Do prije dva dana, to je bila jedina bolnica u kojoj su ranjenici mogli biti operisani na sjeveru Gaze i koja je preplavljena pacijentima kojima je potrebna hitna pomoć. Nema više operacionih sala zbog nedostatka goriva, struje, medicinskog materijala i zdravstvenih radnika, uključujući hirurge i druge specijaliste,” kazao je on.

Tijela žrtava u dvorištu bolnice

Tijela žrtava nedavnih izraelskih napada postavljena su u dvorištu bolnice jer nisu mogla biti sigurna i i nije se mogla obaviti dostojanstvena sahrana, kaže on.

Osim bolnice Al-Ahli, sjeverna Gaza ima još samo tri minimalno funkcionalna zdravstvena objekta – bolnice Al-Shifa, Al Awda i Al Sahaba, za koje je Peeperkorn rekao da pružaju sklonište hiljadama raseljenih ljudi.

Neki pacijenti u Al-Ahliju čekali su na operacije sedmicama ili ako su bili operisani, suočili su se s rizikom od zaraze nakon operacije zbog nedostatka antibiotika i drugih lijekova, dodao je.

“Svi ti pacijenti ne mogu da se kreću i moraju biti hitno prebačeni kako bi imali šansu da prežive,” rekao je on, ponavljajući poziv WHO na humanitarni prekid vatre.

“To je sada potrebno kako bi se ojačale i popunile preostale zdravstvene ustanove, pružile medicinske usluge potrebne hiljadama ranjenih ljudi i onih kojima je potrebna druga neophodna nega, i, iznad svega, da se zaustave krvoprolića i pogibije,” izjavio je on, prenosi Reuters.

(FENA)Možda će Vas zanimati i:

Back to top button