Svijet

Švedska: Zbog snijega hiljadu vozila bilo zaglavljeno na glavnoj cesti, u pomoć pristigla vojska
Brojni su oni koji su se skoro 24 sata nalazili u hiljadu vozila zaglavljenih usljed snježnih nanosa na glavnoj švedskoj cesti E22, a pomogla im je vojska koja im je donijela hranu i vodu.

Mnogi su izvučeni iz svojih vozila te im je rečeno da se kasnije vrate po njih. Poteškoće na cesti E22 počeli su jučer u 9 sati po lokalnom vremenu, kada je snijeg ovu saobraćajnicu učinio neprohodnom u oba smjera u dijelu između gradova Horby i Kristianstad.

Glasnogovornica policije Evelina Olsson je izjavila da je zavladao potpuni haos. Prema njenim riječima, problem je u tome što je snijeg toliko padao da je cesta nakon pola sata čišćenja ponovo bila prekrivena snijegom.

Možda će Vas zanimati i:

Cijelu noć se radilo na spašavanju ljudi, a neki od njih su imali zdravstvene probleme. Među onima koji su spašeni je Erika Sepeliovaite koja je za portal Aftonbladet kazala da su ona, njeno dvoje djece i njihov pas spašeni nakon 19 sati. Malin Johansson je kazala da su ona i njen partner povremeno palili automobil kako bi ga zagrijali.

Prometovanje automobila je omogućeno danas u jutarnjim satima, dok su kamioni i dalje zaglavljeni. Policija je objavila da se uslovi poboljšavaju, ali da cesta E22 neće biti očišćena najranije do petka u 8 sati. Autobuski i željeznički prijevoz je jutros prekinut u regiji Skane koja se nalazi na jugu Švedske. Nadležni su pozvali na izbjegavanje putovanja ako nisu neophodna.

Saobraćajni haos je uslijedio zbog iznimno nepovoljnih vremenskih uslova širom nordijskih država. Ekstremno hladno vrijeme je u Švedskoj, Finskoj i Norveškoj, a zbog snježnih nanosa vozači su jučer ostali zaglavljeni i na autoputu u blizini danskog grada Aarhus.

Meteorološka stanica Kvikkjokk-Arrenjarka, koja se nalazi na sjeveru Švedske, 2. januara u noćnim satima je izmjerila -43,6 stepeni celzijusovih, što je najniža temperatura u posljednjih 25 godina, prenosi BBC.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button