BiHU fokusu

Sve veće mjere opreza u Banjoj Luci: Zatvaraju se vrtići, a tržni centri neće raditi vikendom


Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić iznio je nove drastične mjere u jeku povećanja broja zaraženih koronavirusom u tom gradu.

“Naime, od sutra se preporučuje da djeca u Banjoj Luci ne idu u vrtiće. Čelnici vrtića imaju obavezu da pregledaju stanje i procijene koji je broj mališana i njihovih porodica koji će se naći u problemu. Ukoliko dijete predškolskog uzrasta nema ko da čuva, treba procijeniti koje su posljedice, odnosno da li je možda roditelj koji će morati čuvati dijete zdravstveni radnik ili obavlja drugi odgovoran posao. Dakle, moguće je da zbog toga organizujemo ograničene vrtiće”, objasnio je Radojičić.

Također, odlučeno je da se ograničava radno vrijeme kafića i restorana do 18 sati, a za prodavnice i pekare radno vrijeme se ograničava do 22 sata. Tokom noći niko neće moći raditi.

Možda će Vas zanimati i:

“Prekida se rad dječijih igraonica, fitnes klubova i noćnih klubova, a tržni centri neće raditi za vikend, kao ni pijace ni stočne pijace. Starije osobe neka minimiziraju kretanje”, zaključio je Radojičić.

Gradski čelnici su pozvali građane da budu smireni, da ne paniče, ali da paze na sebe i svoje sugrađane s obzirom na novu situaciju koja zahtijeva drugačije ponašanje.

U Banjoj Luci danas su potvrđena četiri nova slučaja koronavirusa. Ovaj grad zasad ima najveći broj zaraženih koronavirusom – osam, od ukupno 11 u našoj zemlji. Treba istaći da je riječ o tri različita izvora zaraze koronavirusom u RS-u. Prvi je slučaj nulti koji je stigao iz Italije, a donijela su ga dva muškarca koji rade u toj zemlji. Danas saopćena nova četiri slučaja zaraze su na druge načine donesena u BiH. Dva slučaja zaraze su povezana s povratkom iz Austrije, a dva iz Slovenije.

U ostatku Republike Srpske na snazi je obustava nastave u školama i fakultetima, dok u Federaciji BiH većina kantona također zatvara školske i visokoškolske ustanove.

Posavski, Livanjski i Hercegovačko-neretvanski kanton još uvijek nisu donijeli odluku o ukidanju nastave.

Izvor: KlixMožda će Vas zanimati i:

Back to top button