Tuzlanski kantonValter Tuzlanski

Sve manje učenika u Tuzlanskom kantonu

Ove godine upisano 3.300 prvačića
Oko 3.300 djece upisano je u prvi razred redovne osnovne škole na području Tuzlanskog kantona, podaci su Ministarstva obrazovanja TK.

Poređenja radi, u prvi razred osnovnih škola na području TK prošle školske godine upisano je 3.555 učenika što pokazuje trend smanjenja broja školaraca. To se najbolje vidi ako se analiziraju podaci od ranije. Recimo, u prvi razred osnovne škole u Tuzlanskom kantonu, u školskoj 2019/2020. godini, bilo je upisano 4.006 učenika.

Možda će Vas zanimati i:

Kada je u pitanju područje grada Tuzle, zabilježeno je 820 prvačića tokom upisa koji je završen prošle sedmice. Radi se o više od 50 učenika manje nego prošle godine. Razloga je više, a svakako su najistaknutiji odlazak stanovništva i smanjena stopa nataliteta.

Osnovno obrazovanje je zakonski obavezno i sva djeca koja sa 1.septembrom navrše šest godina, moraju biti upisana u prvi razred. Ukoliko ima poseban razlog da dijete ne krene na vrijeme u školu, roditelji, uz obrazloženje, od resornog ministarstva mogu dobiti odobrenje i odgodu jedne školske godine, a u takvim situacijama uglavnom se radi o zdravstveni razlozima.

Djeca koja nisu bila obuhvaćena predškolskim odgojem i obrazovanjem, imaju obavezu da to pohađaju.To traje nekih 150 sati i program će biti realiziran u školama u koje su djeca upisana. počet će 1. aprila i trajat će do polovine juna Inače, redovna nastava ove godine bi trebala biti završena oko 20. juna.

Tokom maja traje upis u muzičke i baletne škole koje imaju skoro u svim opštinama u TK te upis u dvije specijalne škole u Tuzli za učenike sa poteškoćama u razvoju.

Inače, ove godine, također, Ministarstvo obrazovanja i nauke osiguralo je besplatne udžbenike za učenike uz sufinansiranje sredstava sa federalnog nivoa.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button