Gdje izaćiKultura

Sutra u ateljeu Ismet Mujezinović promocija knjige “Bosanske elifnice”Sutra će u ateljeu Ismet Mujezinović u Tuzli biti održano predstavljanje knjige  “Bosanske elifnice” iz edicije “ALHAMIADICA BOSNIACA” autora: Ibrahima Užičanina, Ibrahima Edhema Berbića i Ibrahima Smajića Seljubca.

Učesnici programa su: dr. Nihada Ibrišimović, dr. Elvir Musić, dr .Sead Seljubac i profesor Amir Sakić, a moderator programa je mr. Admir Muratović.

Program predstavljanja ovog značajnog historijskog djela organizuju: Orijentalni institut u Sarajevu, Specijalna biblioteka “Behram-bega” Tuzla i Centra za kulturu Tuzla, a povodom obilježavanja Dana maternjeg jezika, koji se u svijetu obilježava 21. februara.

“Projekat Alhamiadica Bosniaca na čelu s koordinatorima makroprojekta i urednicima edicije, Adnanom Kadrićem i Alenom Kalajdžijom, već je počeo iznjedravati rezultate među kojima je i knjiga Bosanske elifnice (2023) u okviru koje su svjetlo dana ugledale i od zaborava spašene tri značajne elifnice istaknutih bosanskohercegovačkih učenjaka, vjerskih i kulturnih pregalaca, Ibrahima Užičanina, Ibrahima Edhema Berbića i Ibrahima Smajića Seljupca. Prve dvije elifnice je transkribirala / transliterirala i priredila Sumeja Bičević, dok je Elifnicu Ibrahima Smajića Seljupca transkribirao / transliterirao i priredio bosnista i njegov krvni potomak, Amir Sakić. Bosanske elifnice objavljene su u Sarajevu 2023. godine, u suizdavaštvu Instituta za jezik i Orijentalnog instituta Univerziteta u Sarajevu, te uz podršku u pribavljanju rukopisa priređenih djela Austrijske nacionalne biblioteke u Beču i Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu.

Knjiga je podijeljena u četiri osnovne cjeline: Prva cjelinu čini Uvod, dok se ostale odnose na tri spomenute elifnice donesene u izvornoj originalnoj grafijskoj formi i transkripciji / transliteraciji teksta na moderno latinično pismo, praćen temeljitim analizama teksta koje potpisuju Bičević i Sakić. Na samom kraju ovog izdanja ovog značajnog djela nalazi se i Rječnik manje poznatih riječi.” (Prikaz, prof.dr. Elvir Musić)

Ulaz na promociju je slobodan, a promocija će se održati od 18 sati.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button