BiHVijesti

Sud BiH donio odluku: Proces u predmetu protiv Milorada Dodika vodit će sudija Mirsad Strika
Sud Bosne i Hercegovine odabrao je sudiju koji će voditi proces protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika, a kako je potvrđeno to će biti sudija Mirsad Strika.

Na Sudu Bosne i Hercegovine jučer je održano i prvo ročište u predmetu koji se vodi protiv Dodika gdje su iznijete osnovne informacije o optužnici.

Dodik je tom prilikom pokazao nepoštovanje prema državnom sudu te nije želio ustati prilikom izjašnjavanja o krivici. Također, tvrdio je kako ne optužnicu ne razumije.

Možda će Vas zanimati i:

“Ja prvo ne razumijem o čemu se ovdje radi, zašto sam ovdje. Ovo je politička odluka Tužilaštva BiH i vas kao sudije da ovdje to razmatrate,” rekao je Dodik nakon čega ga je sutkinja prekinula i nastavila sa suđenjem.

Također, Dodik je imao i niz drugih zamjerki uključujući i to što je optužnica napisana na latinici, a zasmetalo mu je i to što se, prema njegovom mišljenju, u sudnici nalaze zastave Bosne i Hercegovine te Federacije BiH.

Kada je riječ o sudiji koji će voditi proces protiv Dodika, Strika već nekoliko decenija obavlja niz pravosudnih funkcija.

Od 1982. godine radio je kao pripravnik na Vojnom sudu u Sarajevu, a 1985. godine imenovan je za sudiju. Od tada je obavljao dužnosti sudije u Vojnom sudu u Sarajevu i Okružnom vojnom sudu u Zenici, a funkciju tužioca u Okružnom vojnom tužilaštvu u Sarajevu, Višem javnom tužilaštvu Sarajevo, Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo i Tužilaštvu BiH.

Za sudiju Suda Bosne i Hercegovine imenovan 17. decembar 2009. godine, a na dužnost stupio 15. januara 2010.godine.

Tokom svoje karijere sudija Mirsad Strika je bio član VSTV od novembra 2004. godine do novembra 2008. godine, zatim član Federalne izborne komisije od 1996. godine do 2001. godine.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button