Lifestyle

Studija otkrila iznenađujući učinak jogurta na imunološki sistem

Jogurt je već dugo na popisu omiljenih zdravih namirnica zbog svojih mnogobrojnih prednosti, uključujući visok udio kalcija, probiotika i bjelančevina. Međutim, postojala je zabrinutost u vezi s potencijalnim izazivanjem upala u tijelu, što je dovelo do nedoumica među potrošačima.

 

U najnovijoj studiji, istraživači su pružili ohrabrujuće informacije koje će razveseliti ljubitelje jogurta. Otkriveno je da probiotici prisutni u jogurtu mogu imati značajan utjecaj na smanjenje upala i jačanje imunološkog sistema.

Možda će Vas zanimati i:

Ova studija fokusirala se na molekule probiotika u kefiru, sličnom napitku jogurta, i njihovu sposobnost značajnog smanjenja zaraženosti agensa odgovornog za koleru. Dodatno istraživanje pokazalo je da te iste molekule djeluju kao protuupalno sredstvo protiv nekih modela virusnih bolesti.

Profesor Raz Jelinek, potpredsjednik za istraživanje i razvoj na Univerzitetu Ben Gurion na Negevu, izjavio je: “Naše istraživanje prvi put osvjetljava mehanizam pomoću kojeg fermentirani mliječni probiotici mogu zaštititi od patogenih infekcija i podržati imunološki sistem.”

Ovi ohrabrujući rezultati mogli bi potaknuti daljnja istraživanja kako bismo bolje razumjeli ovu povezanost, ali već sada pružaju dodatni motiv ljubiteljima jogurta da uživaju u ovom ukusnom proizvodu s dodatnim koristima za zdravlje.

 

 

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button