SvijetVijesti

Studenti u Beogradu najavili šestosatne blokade ulica, pridružile im se i kolege iz Novog Sada
Beogradski studenti su ponovo izašli na ulice nakon nemirne noći i sukoba policije sa pristalicama opozicije. Studenti su najavili šestosatnu blokadu pojedinih beogradskih ulica.

Studenti su prvobitno pozvali građane da se u 11 sati okupe u Birčaninovoj ulici ispred Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, od koga traže da omogući provjeru biračkog spiska.

Najavili su da blokada saobraćajnica počinje u 12 sati i da će trajati do 18 sati, a da će svaka naredna biti i duža ako njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni. Odbili su saopćiti koje će ulice biti blokirane zbog zabrinutosti za sigurnost, prenosi Nova.rs.

Možda će Vas zanimati i:

Međutim, načelnik Uprave policije Ivica Ivković izjavio je da se za “danas očekuju blokada Ministarstva i na Brankovom mostu”, ne precizirajući da su studenti ti koji će blokirati most. Dodao je da “blokade državnih institucija i mostova neće biti tolerisane” i da će biti podnijete prijave.

Beogradskim studentima pridružili su se iz studenti iz Novog Sada.

Organizatori današnjeg protesta poručili su građanima da na blokade ponesu vodu i hranu i da učine sve da spriječe izazivanje incidenata koji bi ugrozili bezbijednost ljudi, ali i same akcije.

Grupa od 345 nastavnika i saradnika Univerziteta u Beogradu uputila je podršku studentskim protestima.

“Ko krade izbore, krade budućnost. Falsificiranje biračkih popisa, prijavljivanje nelegalnih prebivališta i izborni inženjering su skandalozni pokušaj vlasti da nam još jednom oduzme državu, ali ovaj put i mnogo više – zdravu pamet i posljednje ostatke samopoštovanja,” navodi se u objavi koju su profesori uputili medijima.

Podsjećamo, sinoć su u Beogradu održani protesti gdje je opozicija tražila poništavanje izbora i provjeru biračkih spiskova. U jednom trenutku došlo je do nasilnog obračuna, a opozicija je optužila režim Aleksandra Vučića da su njegovi provokatori izazvali nerede.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button