Valter Tuzlanski

Stiže potpuno nova Škoda Elroq: Evo šta se zna o njoj

Ako vam je Enyaq prevelik, konačno ćete dobiti alternativu. Ovo je Škoda Elroq, odnosno njegova pretpremijera. Službena premijera ovog modela održat će se za nekoliko dana. Evo šta znamo o njemu.

Škoda Elroq bit će drugo električno vozilo u trenutnoj ponudi marke i prvi model kreiran prema novom dizajnerskom jeziku. Ovo je prava revolucija. Novi vizualni koncept nazvan Tech-Deck Face postat će prepoznatljiva karakteristika svih nadolazećih novih proizvoda i značajno će osvježiti imidž brenda.

U kojem je segmentu Škoda Elroq i kome će konkurisati?

Odgovor na pitanje o pozicioniranju ovog modela vrlo je jednostavan. Češki brend ovaj automobil vidi kao nasljednika Karoqa, odnosno kompaktnog crossovera/SUV-a. Dakle, to će biti manje vozilo od Enyaqa. Ključ uspjeha je korištenje potencijala MEB platforme. Noviji dizajn baterije i APP550 motor, u kombinaciji s MIB4 softverom, garantuju veliki doseg i visoku učinkovitost. A to kupci ovog brenda očekuju.

Elroq će zasigurno privući pažnju zahvaljujući svom dizajnu. Spomenuti “Tech-Deck Face” dizajn debitovao je sa studijskim modelom Vision 7S . Međutim, nova Škoda će prvi put pokazati ovaj koncept u serijskoj verziji.

Poznavajući specifikacije MEB platforme, pretpostavljamo da će baterija dobiti sa 77 na 86 kWh kapaciteta. Elektromotor bi trebao stvarati do 286 KS, no moguće su i jače varijante s RS logom.

Službena premijera ovog modela samo je pitanje dana. 15. marta, tokom predstavljanja godišnjih rezultata, Škoda će otkriti više detalja o nadolazećem automobilu.

Elroq neće odmah zamijeniti Karoq – za sada će nadopuniti ponudu. U konačnici, češki brend planira proizvoditi motore s unutarašnjim sagorijevanjem do 2035. godine.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button