SvijetVijesti

Stanovnici pogođene Derne traže odgovornost za poplave: Zahtijevaju smjenu parlamenta
Stanovnici Derne u istočnoj Libiji demonstrirali su u ponedjeljak 18. septembra, uz zahtjeve da vlasti budu odgovorne nakon smrtonosnih poplava koje su uništile grad.

Stotine stanovnika okupilo se ispred velike gradske džamije gdje su uzvikivali slogane protiv vlasti koje predstavljaju većinu u Parlamentu na čelu sa liderom Aguilom Saleh.

“Narod želi pad parlamenta,” “Aguila je neprijatelj Boga,” “krv mučenika se ne prolijeva uzalud,” dok je jedan od transparenata bio i “Oni koji su ukrali ili izdali moraju biti obješeni.”

U saopćenju koje je pročitano tokom demonstracija u ime stanovnika Derne, oni su pozvali na “brzu istragu i pravnu akciju protiv odgovornih za katastrofu.”

Također su pozvali na “hitno uspostavljanje ureda za podršku UN-a u Derni” i pokretanje “procesa obnove grada i obeštećenja ugroženim stanovnicima.” U saopćenju se dalje traži raspuštanje sadašnjeg gradskog vijeća i istraga o prethodnim budžetima grada.

“Preživjeli iz grada, u onome što je ostalo od grada, protiv onih koji su sijali smrt i uništenje u gradu,” riječi su kojima je libijski analitičar Anas El Gomati na platformi X komentarisao današnje proteste.

Podsjetit ćemo, broj žrtava ostaje nejasan. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) umrlo je najmanje četiri hiljade ljudi, a gradonačelnik Darne je početkom sedmice izrazio zabrinutost da bi broj žrtava mogao biti i do 20 hiljada.

Osim toga, sedam dana nakon poplava hiljade ljudi još uvijek čekaju vijesti o svojim najmilijima i humanitarnu pomoć. Posebno im je potrebna čista voda, hrana i sklonište. Organizacije UN-a upozorile su na širenje kolere ili dehidraciju. Iako avioni prevoze pomoć u Bengazij, on je oko 300 kilometara udaljen od najugroženijeg grada Derne.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button