Zanimljivosti i zabava

Šta se dogodi tijelu kada se opusti i riješi stresa?
Mnoga dosadašnja istraživanja pokazala su da stres negativno djeluje na naše tijelo, uključujući i naše zdravlje.

Kako donosi WebMD, isto tako dolazi do određenih promjena kada se naše tijelo napokon opusti i riješi nakupljenog stresa. Stručnjaci objašnjavaju kako su te promjene dobre za mentalno i fizičko zdravlje.

Stres pokreće aktivnost u našem simpatičkom živčanom sustavu koji je zadužen za funkcije našeg tijela u opasnim situacijama. Ova takozvana reakcija “bori se ili bježi” potiče hormone koji se nazivaju kateholamini kako bi se ubrzao rad srca. Međutim, opuštanje našem tijelu daje do znanja da je u redu štedjeti energiju što, između ostaloga, usporava rad srca.

Krvni pritisak se snižava

Kako objašnjavaju liječnici, hormoni stresa mogu značajno ubrzati rad srca i stegnuti krvne žile, što privremeno povisuje naš krvni pritisak. Međutim, kada se opustimo, dolazi do suprotnog učinka, tačnije snižavanja krvnog pritiska.

Dolazi do poboljšanja probave

Stres može izazvati brojne promjene u organizmu, a neke od njih tiču se i naše probave. Često zna doći do nadutosti, zatvora ili proljeva, ovisno o tome kako naš organizam reagira na stresne situacije. Međutim, kako se naše tijelo opušta, tako i probava postaje bolja.

Mišići se opuštaju

Napetost u mišićima značajno se smanjuje kada se opustimo, objašnjavaju stručnjaci. Međutim, dugotrajni stres može dovesti do napetosti u mišićima koja je prisutna gotovo cijelo vrijeme, dok opuštanjem u većini slučajeva ta napetost nestaje.Izvor
index.hr

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button