Zanimljivosti i zabava

Šta je BORG – zašto se viralni TikTok trend smatra opasnim?

Šta je BORG – zašto se viralni TikTok trend smatra opasnim?

BORG je nova opsesija korisnika TikToka, a radi se o igri ispijanja alkohola koja je popularna među studentima u mnogim dijelovima Sjedinjenih Američkih Država i stručnjaci je smatraju opasnom za zdravlje.

Borg trend je utjecao na mnoge studente s izvještajima koji navode da je većina njih morala biti hospitalizirana zbog ozbiljnih zdravstvenih problema. Najnovija igra s pićem postaje viralna s hashtagom #borg sa više od 82 miliona pregleda.

BORG je skraćenica za “blackout rage gallon” i sastoji se od miješanja pola galona vode s pola galona alkohola, obično votke i elektrolita za poboljšanje okusa. Izvorno je korisnik podijelio recept u januaru 2023., koji je dobio milione pregleda.

Kasnije je trend Borga postao viralan jer su mnogi korisnici improvizirali recept i dijelili vlastite omjere za pravljenje Borga na svojim zabavama. Svojim brzim širenjem zavladao je zabavama na fakultetima, a studenti igraju igru ​​sa svojim omiljenim receptima i izmišljanjem semantičkih naziva za Borg – Justin Bieborg, Borgan donor i sl.

@catekeane1

Borg part 2! Santa edition #borgnames #housecrawl #fyp

♬ original sound –

Generacija Z je vjerojatno prihvatila trend jer je to jednostavan, jeftin i lak način da se napijete sa sastojcima koje je lako pronaći, a koji su navodno i dobrog okusa. Za ispijanje Broga koriste se veliki plastični galoni. Ovi veliki galoni mogu dovesti do prekomjernog pijenja, što može biti opasno.

Zašto je BORG TikTok trend opasan?

Ima onih koji Borg trend smatraju zdravim načinom konzumiranja alkohola, no ima i drugih, uključujući i zdravstvene stručnjake, koji ga smatraju nezdravim. Kao rezultat tog trenda, oni smatraju da se prekomjerno pijenje promoviše ovim trendom.

Sarah O'Brien, stručnjakinja za ovisnosti, izjavila je za Yahoo: “Ne mogu pronaći prednost tome. Ne mislim da je miješanje galona pića mikserom dobro za bilo koju zajednicu, posebno za mlađe generacije.” Dr. George F. Koob, direktor Nacionalnog instituta za zlouporabu alkohola i alkoholizam pri Nacionalnom institutu za zdravlje kaže: „Kao i kod bilo kojeg drugog sredstva za konzumiranje alkohola, rizici će prvenstveno ovisiti o tome koliko alkohola osoba konzumira i koliko brzo oni to konzumiraju.”

Izvor
lapress.orgnytimes.com

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button