Antikorupcija.info

“Spasimo Drinu” zahtjeva odgovornost onih koji su podigli “zid na Drini” i njegovo rušenje

Saopštenje za javnost neformalne grupe građana “Spasimo Drinu”.

Neformalna grupa građana Spasimo Drinu danas je organizovala proteste zbog činjenice da još uvijek niko nije odgovarao za nelegalno izgrađeni zid na Drini iako je dobijena potvrda od nadležnih institucija da su gradnja obaloutvrde i zida na Drini izvršena na nelegalan način. Okupljeni građani poslali su poruku nadležnim da traže hitno postupanje, u skladu sa zakonom, prema svim odgovornim licima u ovom slučaju te da se konačno sruši nelegalno izgrađeni zid na Drini!

„Ova naša borba traje već više od godinu dana i još uvijek nije odgovarao za nelegalno izgrađeni zid. Ovim protestom želimo još jednom istaknuti da mi nećemo odustati od svojih ciljeva i da tražimo da se problem nelegalno izgrađenog zida riješi na zakonit način. Vjerujemo da će nadležne institucije djelovati po zakonu a ne štiti interes pojedinaca“, istakao je Mirsad Kadrić, mještanin naselja Luka u Goraždu.

Građani ističu da je na sjednici Zastupničkog doma parlamenta FBiH usvojena inicijativa za provođenje hitnog inspekcijskog nadzora poštivanja Rješenja Federalnog ministarstva prostornog uređenja a koje se tiče zabrane daljih radova na obaloutvrdi u Goraždu. Prošle godine je Federalno ministarstvo prostornog uređenja donijelo odluku kojom se poništava urbanistička saglasnost i odobrenje za gradnju obaloutvrda u centru Goražda, jer opština Goražde putem svoje službe uopšte nije bila nadležna za izdavanje navedenih rješenja već je za izvođenje navedenih radova urbanističku saglasnost moglo izdati isključivo Federalno ministarstvo prostornog uređenja kao nadležan organ uprave.

Više pročitajte na antikorupcija.info

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button