BiHRegionZanimljivosti i zabava

Sin poznatog HDZ-ovca i ministra u BiH u Hrvatskoj primao stipendiju za siromašne
Nakon što je prije nekoliko mjeseci otkriveno da je sin bosanskohercegovačkog poduzetnika Tomislava Kovačevića iz Tomislavgrada kao polaznik Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu primao stipendiju Hrvatske za studente slabijeg socioekonomskog statusa od 200 eura mjesečno, sada je objavljen još jedan takav slučaj.

Slučaj je otkrio portal Hercegovina.info. Kako pišu, radi se o sinu HDZ-ovog ministra gospodarstva u Županiji zapadnohercegovačkoj u svom trećem mandatu i dopredsjednika županijske vlade Darija Sesara.

Možda će Vas zanimati i:

Ministar Dario Sesar se ispričao za sinovljevu stipendiju u Hrvatskoj | ljubuski.info

Luka Sesar student je Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu, a pronađen je na istoj listi na kojoj se nalazio i Tomislav Kovačević. Mladi Sesar, rođen 2003. godine, student iz Posušja, stanuje u splitskom studentskom domu i nalazi se na 319. mjestu primatelja ove stipendije. Iznos stipendije je 200 eura mjesečno, a isplaćuje se tokom devet mjeseci, piše hercegovina.info.

Stipendije za studente nižeg socioekonomskoga statusa dodjeljuju se svake godine nakon provedenoga javnog natječaja na temelju Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju na temelju socioekonomskoga statusa i to za sljedeće kategorije: D-1 (za redovite studente sukladno Zakonu o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata), E (za redovite studente nižeg socioekonomskog statusa) i P (studenti s invaliditetom i studenti koji su pod skrbništvom ili su kao djeca bili pod skrbništvom ili im je priznato pravo na socijalnu uslugu smještaja ili im je kao djeci bilo priznato pravo na socijalnu uslugu smještaja na temelju propisa iz područja socijalne skrbi, koji su upisani na poslijediplomske sveučilišne studije).

Uvjeti za dodjelu stipendije E kategorije za studente slabijeg socioekonomskog statusa su prebivalište u RH, minimalno ostvarenih 1050 bodova na rang listi i prihodi po članu obitelji manji od 1951.77 kn (517 KM/263 eura).

“On se jest prijavio za stipendiju ali za onu regularnu koju bi dobio kao učenik generacije, zašto je njega svrstalo u ovu kategoriju, to ne znam, on uopće nije prijavljen u RH, uopće mu nisu tražili moja primanja nego ocjene. Moje financijsko stanje traže kad se predaje zahtjev za studentski dom”, nastavio je Sesar.

Ministar tvrdi da je vratio novac

Dan kasnije Dario Sesar oglašava se priopćenjem za javnost vezanim za upit portala Hercegovina.info o stipendiji koju u Hrvatskoj koristi njegov sin.

“Kao osoba koja obnaša odgovornu političku i društvenu ulogu posljednjih 10 godina, svoju politiku i svako djelovanje zasnivam na načelima transparentnosti i vjerodostojnosti. Prije nekoliko dana dobio sam upit od strane predstavnika medija o stipendiji koju navodno koristi moj sin kao student Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije. Naravno kao i svaki roditelj nastojim voditi brigu o svojoj obitelji. 

Ipak, nisam imao traženu informaciju, pa sam upitao sina i obavio razgovor s njim, na što mi je odgovorio kako se samim upisom na fakultet između studenata otvorila tema prijave za stipendiju, na što se on prijavio i prošao. Provjerom cjelokupne situacije i vrste stipendije došao sam do spoznaje kako se zbog njegovog studiranja i prijave u Republici Hrvatskoj, gdje naravno kao student živi samostalno i nisu na kućnoj listi prijavljeni roditelji i ostali članovi obitelji ostvario je stipendiju u kategoriji slabijeg socio – ekonomskog stanja. 

Odmah po tom saznanju kontaktirao sam Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i izvršio povrat stipendije (novca) u proračun RH. 

Ovim putem se želim ispričati cjelokupnoj javnosti zbog pogreške koja je dovela do ove situacije. Budući da već izvjesno vrijeme obnašam političke funkcije, članovi moje obitelji s oprezom konzumiraju čak i obična građanska prava, pa i kad se radi o sinu, studentu koji je u srednjoj školi između ostalog bio i među boljim učenicima generacije i pritom nije bio korisnik bilo kakve stipendije. 

Shvaćajući odgovornost i cijeneći vaše povjerenje osjećao sam obvezu da vam se obratim na ovaj način i još jednom naglasim važnost transparentnosti koja uključuje i priznaje pogreške i ispriku”, navodi u priopćenju ministar Sesar prenosi index.hr,Izvor
index.hr

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button