Svijet

Šef Wagnera odbacio navode da je Ukrajini ponudio lokacije ruskih trupa
Šef ruske grupe plaćenika Wagner u ponedjeljak je oštro kritikovao izvještaje u kojima se navodi da je Ukrajini nudio informacije o položajima ruskih trupa kao ‘smiješne’ i kao rezultat moguće klevetničke kampanje.

Osnivač Wagnera Jevgenij Prigožin posljednjih je dana zaoštrio svoju retoriku protiv ruskog ministarstva odbrane, objavljujući oštre video snimke o moskovskim generalima, navodi AFP.

Wagnerovi borci predvodili su borbu Moskve za istočnoukrajinski grad Bahmut, a Prigožinov uticaj je naglo porastao nakon ofanzive Moskve.

Washington Post objavio je u nedjelju priču temeljenu na neprovjerenim američkim obavještajnim podacima o tome da je Prigožin u januaru imao kontakt s ukrajinskom obavještajnom službom.

Prema američkim dokumentima, navodi list, Prigožin je ponudio Kijevu informacije o položajima ruske vojske u zamjenu za povlačenje ukrajinskih trupa iz područja u blizini Bahmuta.

AFP nije mogao provjeriti informacije koje prenosi Post.

Prigožin se nasmijao izvještaju u audio poruci objavljenoj na Telegramu.

– Čitati ovo je baš lijepo. To znači da se ne borim samo za Rusiju, nego i Zelenski ispunjava moje naredbe – rekao je Prigožin.Možda će Vas zanimati i:

Provjerite također
Close
Back to top button