BiHU fokusu

Sedmica pregovora: Izetbegović sutra s Radončićem razgovara o formiranju vlasti
S obzirom na to da je Bosanskohercegovački blok (NS, SDP i DF) odbio započeti bilo kakve pregovore o formiranju vlasti na državnom i federalnom nivou Stranka demokratske akcije (SDA), kako je ranije i najavila, okrenula se manjim političkim strankama u Parlamentu Federacije BiH.

U naredna tri dana delegacija SDA na čelu s predsjednikom Bakirom Izetbegovićem trebalo bi da se sastane s delegacijama SBB-a, PDA i A-SDA, a koje će predvoditi stranački predsjednici Fahrudin Radončić, Mirsad Kukić i Nermin Ogrešević.

Možda će Vas zanimati i:

Prvi sastanak bit će održan već sutra i to s delegacijom SBB-a, odnosno s političkom strankom koja u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH ima osam ruku. Radončić je, nakon što je zvanično Bh. blok odbio koaliciju s nacionalnim strankama, znatno ublažio svoju retoriku poručujući kako “ozbiljan državnički pristup ne polazi od političkih sujeta”.

Pored SBB-a vlast u Federaciji BiH mogla bi se uspostaviti i participiranjem PDA i A-SDA koje imaju šest ruku u Parlamentu FBiH, odnosno četiri ruke PDA i dvije ruke A-SDA. Ranije je ovaj blok stranaka (SBB, PDA i A-SDA) najavio mogućnost da u pregovore o formiranju vlasti uđu kao blok, međutim još uvijek ostaje nejasno da li će SDA izabrati za koalicione partnere samo neke od stranaka iz ovog političkog bloka.

Naime, SDA, HDZ BiH, HDZ 1990 i tri zastupnika izabrana s liste Nezavisnog bloka već imaju u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH 48 od 98 ruku, što znači da im nedostaju samo dvije ruke za parlamentarnu većinu. Jedna od prvih odluka koje će uslijediti nakon kristaliziranja nove većine definitivno će biti smjena SDP-ovog zastupnika Elvira Karajbića s pozicije predsjedavajućeg

Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Karajbić je za šefa zakonodavne vlasti izabran glasovima SDP-a, DF-a, Naše stranke, SBB-a, PDA, A-SDA, Naroda i pravde i Nezavisnog bloka. U političkim krugovima spekuliše se da će u stolicu na kojoj trenutno sjedi Karajbić ubrzo sjesti zastupnik SDA Mirsad Zaimović.

Situacija na državnom nivou mnogo je jednostavnija. SDA, HDZ BiH, SNSD i stranke okupljene oko Milorada Dodika imaju većinu da formiraju Vijeće ministara Bosne i Hercegovine bez učešća bilo koje druge političke stranke.

Klix.ba


Možda će Vas zanimati i:

Provjerite također
Close
Back to top button