SvijetVijesti

Scholz poziva na dodatne isporuke sistema Patriot Ukrajini




Njemački kancelar Olaf Scholz nastavio je da poziva druge zemlje na isporuke sistema protivvazdušne odbrane Patriot Ukrajini.

“Njemačka je prednjačila pružanjem trećeg sistema Patriot,” rekao je Scholz novinarima prije nego što je otišao na trodnevni samit NATO-a u Washingtonu, javlja Anadolija.

Dodao je da je Njemačka također ojačala različite oblasti ukrajinske protivvazdušne odbrane isporukom, između ostalog, Iris-T i protivavionskog tenka Gepard.

Scholz je naglasio da je “od drugih u Evropi i svijetu već traženo” da učine više za Ukrajinu, kako bi se odbranila od raketnih napada.

“Nadamo se da će biti više Patriot sistema iz drugih zemalja. To ostaje nepromijenjeno,” dodao je Scholz.

Rusija je u ponedjeljak ujutro napala razne gradove u Ukrajini projektilima i krstarećim raketama. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da je u napadima pogodila dječiju bolnicu u Kijevu.

Rusija je kategorički odbacila optužbe za napad na bolnicu.

“Mi ne napadamo civilne ciljeve. Napadi su usmjereni na ključne infrastrukturne objekte, na vojne ciljeve, koji su na ovaj ili onaj način povezani s vojnim potencijalom režima u Kijevu,” izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Trodnevni samit NATO-a održava se u Washingtonu do četvrtka. Šefovi država i vlada 32 članice NATO-a, njihovih partnerskih zemalja i Evropske unije proslavit će 75. rođendan Alijanse.



Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button