BiH

Sarajevska policija brutalno pretukla uglednog islamskog teologa Orhana Bajraktarevića
Sarajevska policija brutalno je pretukla uglednog islamskog teologa i predavača na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu Orhana Bajraktarevića, krajem prošle sedmice, kasno iza ponoći, na putu između FIN-a i Begove džamije.
Bajraktarević je nakon toga prevezen kolima Hitne pomoći u Opću bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“. Povrede su bile tolike da nije bio u stanju stajati na nogama.


Faksimil dijela Bajraktarevićevih nalaza iz Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ nakon što mu je ukazana pomoć Foto Thebosniatimes

Bajraktarević je potvrdio za novinsku agenciju Patria da je došlo do incidenta. Rekao je da je teško pretučen u Policijskoj stanici Stari Grad. Sada se oporavlja kod kuće.

– Ne znam šta se desilo. Tukli su me. Nisu željeli čuti da radim na FIN-u, koji se nalazi samo nekoliko desetaka metara dalje od njih – rekao je Bajraktarević za Patriju.

To se desilo u noći sa petka na subotu. Niko iz policije polije toga nije me kontaktirao. Nakon što su me pretukli rekli su mi jedino to da policija ima svjedoke da me nisu tukli – dodao je Bajraktarević. Time su mu željeli poslati poruku da je najbolje da zaboravi na cijeli slučaj.

Još uvijek nije jasno da li je policija Bajraktarevića zamijenila sa drugim licem, ili je bio njihova ciljana meta. Iz policije šute o ovom slučaju. Bajraktarević kaže da mu nije poznat razlog zbog kojeg bi ga neko pretukao, a pogotovo mu nije jasno zbog čega bi to uradila policija. Godinama radi upravo pored Policijske stanice Stari Grad.

Sarajevski policajci su poznatog islamskog naučnika presreli kod njegovog automobila, u ulici Branilaca grada, nakon što se vraćao sa obilježavanja 27. noći ramazana, nešto iza 1 sat poslije ponoći. Prvo su ga pitali gdje krije bombe, potom ga vrijeđali nazivajući ga đubretom i smećem. Psovali su mu džamiju, i ramazan. Poistovjećivali su ga sa teroristima. Nisu željeli čuti njegovo objašnjenje da on nije osoba koju eventualno traže. Već sljedeći trenutak našao se priklješten uz svoje vozilo. A već sljedeće sekunde bio je u policijskom automobilu. Kaže da je prava tortura uslijedila nakon što su ga dovezli u stanicu.

– Uveli su me u neku prostoriju. Jedan policajac me čekao iza vrata, i počeo udarati debelim kožnim opasačem po leđima. Zamahivao je objema rukama.

Tek nakon što su vidjeli da je Bajraktarević u teškom zdravstvenom stanju, jedan od policajaca pozvao je Hitnu pomoć.

Orhan Bajraktarević je predavač na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Studente uči islamskoj filozofiji i tesavufu. Rođen je u Špionici kod Srebrenika. Školovao se u Sarajevu, Zagrebu i Kairu. Autor je velikog broja naučnih radova.

Irfan Nefić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova KS nije mogao komentarisati ovaj slučaj ni sedam danan nakon incidenta. Rekao je da će MUP dati objašnjenje tek nakon što prikupi informacije, piše Patria.Back to top button