TehnologijaVijesti

Samsung ostao bez titule najvećeg svjetskog proizvođača smartphonea

Apple preuzeo tržišteApple sada zauzima “lavovski dio” globalnog tržišta smartphonea te je potisnuo kompaniju Samsung s vrha prvi put u posljednjih 12 godina, javlja BBC.

Američki gigant čini više od petine isporučenih mobitela u prošloj godini, navodi se u podacima International Data Corporationa (IDC).

Samsungu pripada 19,4 posto tržišta, dok su kineski proizvođači Xiaomi, Oppo i Transsion iza južnokorejskog giganta, ali blizu.

Prodaja mobitela je opala jer su mnogi kupili nove uređaje tokom pandemije koronavirusa. IDC navodi da je prošle godine prodano gotovo 1,2 milijarde smartphonea,, što je pad veći od 3 posto u odnosu na 2022. godinu. To je najmanji broj prodanih mobitela u posljednjem desetljeću, a razlog je i činjenica da su mnogi odlučili trošiti manje zbog ekonomskih izazova i visokih kamata. Međutim, eksperti predviđaju da će se tržište oporaviti ove godine.

Ipak, IDC navodi da je Applenajveći pobjednik” jer je prodao više od 234 miliona mobitela prošle godine. Ne samo da je američka kompanija jedini igrač u Top 3 koji pokazuje pozitivan rast na godišnjem nivou, nego je i zauzeo prvo mjesto. Sve to je gigant iz Cupertina uspio uprkos regulatornim izazovima i konkurenciji koju predstavlja Huawei u Kini, njegovom najvećem tržištu, prenosi klix.

Huawei je nedavno počeo proizvoditi svoje procesore nakon što mu je zabranjeno da kupuje one koji se proizvode korištenjem američke tehnologije. Kineska kompanija se našla pod sankcijama nakon tvrdnji SAD-a da predstavlja opasnost po nacionalnu sigurnost.

Samsung je ostao bez titule najvećeg svjetskog proizvođača smartphonea, a nedavno je upozorio da će profit pasti više nego je očekivano jer je potražnja za mobitelima i dalje slaba. Također, konkurenciju predstavljaju jeftiniji modeli kompanija Transsion i Xiaomi.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button