SvijetZanimljivosti i zabavaZaštita okoliša

Sagradio je kuću za samo 3000 eura. Izgleda kao iz bajke, a ekološki je prihvatljiva (FOTO)

Kada je Simon Dale iz Walesa u Engleskoj pokrenuo blog na kojem objavljuje fotografije svog doma, postao je medijska senzacija jer su mnogi ostali oduševljeni njegovom prekrasnom eko-kućom koja svojim dizajnom podsjeća na kuću Hobita u Gospodaru prstenova.

Britanac je sam izgradio svoj dom iz zabave, ali i zbog ekološke svijesti i održavanja okoliša. Koristio je jednostavne alate poput lopata, dlijeta i čekića. Većina materijala su odbačene stvari i obnovljene sprave. Od moderne tehnologije koristio je samo motornu pilu, kojom je posjekao oko 30 malih stabala. Ni jedno staro stablo iz šume nije stradalo za potrebe ove obitelji.

Možda će Vas zanimati i:

Trebalo mu je samo četiri mjeseca da izgradi kuću od drveta, kamena i slame, a ima i zemljani krov. Griju se pomoću kamina, a na krovu su montirane solarne ploče. Kuća ga je stajala samo 3000 funti, odnosno oko 3300 eura.

“Naše zalihe su sve manje, a planet je ekološka katastrofa. Zabavno je. Isplati se živjeti svoj život na vlastiti način. Ako slijedimo vlastite snove, održavamo našu dušu živom”, izjavio je za portal Why Don't You Try This.

Ono što je najnevjerojatnije, za gradnju ove kuće nisu bile potrebne godine prakse i iskustva. Simon nema nikakvog iskustva. On nije arhitekt. Nije inženjer ni stolar. Počeo je od nule u svakom smislu.

“Jako je zabavno biti sam svoj arhitekt, to vam omogućava da stvarate i uživate u onome što volite, u onome što je dio vas i dio zemlje, a ne, u najgorem slučaju, kutija iz masovne proizvodnje namijenjena maksimalnom profitu i praktičnosti u građevinarstvu”, izjavio je za Daily Mail.

Pozornost u izradi eko-kuće proteže se i na kupaonicu koja je opremljena kompost-kupaonicom, korištena je slama preko plastičnog sloja za izolaciju, a hladnjak rashlađuje pomoću zraka koji struji ispod temelja kuće. Cement je visokougljični emiter, tako da je na unutarnjim zidovima kao završni sloj korištena vapnena žbuka umjesto cementne.

Simon je imao sreće s nalaženjem zemljišta za svoju kuću. Dobio je malo veću česticu zemlje u zamjenu za njen nadzor. Sada je uključen u izgradnju druge kuće za organizaciju koja promiče razvoj eko-stambenih kuća i ekološki stil života. Fokus nije samo na kućama, već i na sadnji drveća i izgradnji vrtova.

Izvor
index.hr

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button