SvijetVijesti

SAD uhapsile dvojicu muškaraca koji su Rusima prodavali američku opremu
Američke vlasti u četvrtak su priopćile da su uhapsile dvojicu muškaraca koji se terete za višegodišnju praksu ilegalnog izvoza tehnologije u Rusiju, zaobilaženjem izvoznih zakona uvedenih nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Osumnjičeni su za isporuku zapadne avionske opreme ruskim tvrtkama i popravljanje opreme koja se koristi u avionima ruske proizvodnje, navodi američko ministarstvo pravosuđa.

Od 2020. dvojac se udružio kako bi izbjegao zakone o izvozu prikrivanjem i pogrešnim navođenjem krajnjih korisnika, vrijednosti i odredišta svog izvoza te pretovarom artikala u trećim zemljama, navodi se u priopćenju.

Možda će Vas zanimati i:

U jednom slučaju, prikrili su pravog korisnika i odredište izdavanjem lažne fakture, navodeći kao krajnje odredište Njemačku. U drugim slučajevima, avionska elektronika poslana je preko Armenije i Cipra u Rusiju bez dobijanja potrebnih dozvola.

Optužbe se odnose na urotu, izvoz kontrolisane robe bez dozvole, krivotvorenje i nepopunjavanje elektroničkih podataka o izvozu te krijumčarenje robe protivno američkom zakonu. Budu li osuđeni, prijeti im između pet i 20 godina zatvora po svakoj tački.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, SAD i saveznici nametnuli su oštre sankcije Moskvi kako bi oslabili rusku ekonomiju i otežali im nabavku zaliha za rat.

Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button