SvijetVijesti

SAD, Južna Koreja i Japan provode pomorske vježbe zbog prijetnji Sjeverne Koreje
Južna Koreja, Japan i Sjedinjene Države održavaju dugo planirane zajedničke pomorske vježbe koje uključuju američki nosač aviona kako bi osigurali spremnost protiv nuklearnih i raketnih prijetnji iz Sjeverne Koreje, priopćila je u petak južnokorejska mornarica.

Sjeverna Koreja ubrzava razvoj oružja, testirajući hipersonične projektile na kruto gorivo prošle sedmce, a lider Kim Jong-un rekao je u srijedu da je sada vrijeme da budemo spremniji za rat nego ikad, navodeći nestabilnu geopolitičku situaciju.

“Snage koje sudjeluju provode vježbe protupodmorničkog ratovanja kako bi poboljšale svoje odgovore na podvodne prijetnje Sjeverne Koreje, uključujući podmornice i balističke projektile koji se lansiraju s podmornica,” objavila je južnokorejska mornarica.

Možda će Vas zanimati i:

Na dvodnevnim vježbama u međunarodnim vodama između Južne Koreje i Japana od četvrtka sudjeluju nosač aviona Theodore Roosevelt i razarači Howard, Russell i Daniel Inouye te ratni brodovi azijskih susjeda.

Obuka, čiji je cilj pojačati njihovu zajedničku sposobnost da odgovore na prijetnje Sjeverne Koreje, slijedi višegodišnji zajednički plan vježbi postavljen nakon prošlogodišnjeg trostranog samita, priopćila je južnokorejska mornarica.

Tri mornarice također su izvele pomorske vježbe namijenjene blokiranju sjevernokorejskog ilegalnog prijevoza oružja za masovno uništenje te vježbe traganja i spašavanja za pomoć brodovima u nevolji.

U Washingtonu, Južnoj Koreji i SAD-u dužnosnici odbrane održali su godišnje razgovore o odbrani u četvrtak, potvrđujući planove za vježbe koje simuliraju sjevernokorejsku upotrebu nuklearnog oružja u nadolazećim ljetnim vježbama, dodalo je ministarstvo odbrane Seula.

Na samitu u Camp Davidu prošlog avgusta, lideri triju zemalja složili su se organizovati godišnje vježbe iz više domena, razmjenjivati ​​informacije u stvarnom vremenu o sjevernokorejskim lansiranjima projektila i pokrenuti vruću liniju za komunikaciju u kriznim situacijama.Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button