SvijetZanimljivosti i zabava

Rusija optužila Ukrajinu za sabotiranje Crnomorske žitne inicijativeRusija je u srijedu optužila Ukrajinu za sabotiranje sporazuma o crnomrskoj inicijativi za žitarice traženjem mita od vlasnika brodova za registraciju novih plovila i provođenjem inspekcija pod okriljem sporazuma za koji se Ujedinjene nacije nadaju da bi mogao ublažiti globalnu krizu s hranom.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova nije odmah komentiralo optužbe u kojima se okrivljuje Moskva za probleme sa sporazumom. Moskva nije odmah pružila dokumentirane dokaze koji bi poduržali njenu tvrdnju.

I Rusija i Ukrajina tvrde da je sporazum, koji su u julu prošle godine sklopili Ujedinjene nacije i Turska, u opasnosti od propasti baš u trenutku kada su Poljska, Mađarska i Slovačka uvele zabranu uvoza ukrajinskog žita.

Rusija je u više navrata upozoravala da neće obnoviti sporazum nakon 18. maja osim ako Zapad ne pristane ukinuti niz ograničenja plaćanja, logistike i osiguranja za koje tvrdi da ometaju njen izvoz poljoprivrednih proizvoda.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova navela je u izjavi za javnost da Zajednički koordinacijski centar (JCC) u Istanbulu, koji nadzire dogovor, ima poteškoća s registracijom novih plovila i inspekcijama.

Factbox: U.N.-led deal to ensure safe export of Ukraine's grain | Reuters

Problemi su nastali “isključivo kao posljedica djelovanja ukrajinskih predstavnika, kao i predstavnika UN-a, koji im se, očito, ne žele ili ne mogu oduprijeti” – kazala je.

U istom saopćenju Zaharova je optužila Ukrajinu da “pokušava maksimalno iskoristiti Crnomorsku inicijativu, ne prezajući od zloupotrebe pravila postupka ili traženja mita od vlasnika brodova. Sve u svrhu maksimiziranja komercijalne dobiti”.

– Vlasnici brodova koji su odbili platiti mito Ukrajincima bili su prisiljeni čekati duže od mjesec dana na registraciju – kazala je.

A ruski predlozi da se dodaju brodovi koji prevoze žito u afričke zemlje u potrebi naišli su “na neprijateljstvo” od strane ukrajinskih predstavnika, koji su zatim zaustavili inspekcije za 27 odlaznih brodova koji su prevozili 1,2 miliona tona tereta, tvrdi ona.

Računica je jednostavna – pokrenuti propagandnu mašinu uz pomoć zapadnjaka i Ujedinjenih nacija i opet “igrati na kartu hrane” – kaže Zaharova.

Rusija i Ukrajina su dva ključna svjetska poljoprivredna proizvođača i vodeći akteri na tržištima pšenice, ječma, kukuruza, uljane repice, sjemenki suncokreta i suncokretovog ulja. Rusija je također dominantna na tržištu gnojiva.

Zapadne sile nametnule su stroge sankcije Rusiji zbog njene sveobuhvatne invazije na Ukrajinu koju je pokrenula 24. februara prošle godine, koju Moskva naziva “specijalnom vojnom operacijom”.

Ruski izvoz hrane i gnojiva nije sankcioniran. Moskva, međutim, tvrdi da ograničenja plaćanja, logistike i osiguranja predstavljaju prepreku isporukama koju želi ukinuti, prenosi Reuters.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button