PolitikaSvijet

Rusija bombarduje ukrajinske gradove, SAD pokušavaju pronaći izvor curenja dokumenata (FOTO)
Ruske snage bombardovale su gradove na prvoj liniji u istočnoj Ukrajini zračnim i topničkim napadima, dok su američki dužnosnici pojačali napore da lociraju izvor curenja povjerljivih američkih dokumenata, uključujući one o ukrajinskim protuofanzivnim planovima.

Rusi su nastavili sa svojom ofanzivom u istočnoj regiji Donjecka gdje je nekoliko gradova i mjesta bilo pod teškim bombardovanjem, saopćio je glavni štab ukrajinske vojske u utorak.

Ukrajinske snage odbile su nekoliko napada, navodi se, dok je ruska vojska nastavila s naporima da preuzme kontrolu nad Bahmutom.

A Ukrainian service member is seen in a trench at a position on a front line near the city of Bakhmut
Na linijama Bakhmut-a / foto : Reuters

– Neprijatelj je prešao na takozvanu taktiku spaljene zemlje iz Sirije. Uništava zgrade i položaje zračnim napadima i artiljerijskom paljbom – rekao je general-pukovnik Oleksandr Syrskyi, komandant ukrajinskih kopnenih snaga, o Bahmutu, prenosi Reuters.

Bitka za mali i sada uglavnom uništeni grad na rubu dijela teritorija pod kontrolom Rusije u Donjecku bila je najkrvavija u 13-mjesečnom ratu dok Moskva pokušava napredovati nakon nedavnih neuspjeha.

Obje strane pretrpjele su velike gubitke u borbama za Bahmut. Syrskyi je rekao da je situacija teška, ali se može kontrolisati.

Smoke is seen during a shelling on the outskirts of the front line city of Bakhmut
foto : Reuters

Šef dijela Donjecka koji je pod kontrolom Moskve, Denis Pushilin, rekao je da ruske snage sada drže 75 posto grada, iako je upozorio da je prerano govoriti o padu Bahmuta.Izvor
FENA

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button