SvijetVijesti

Raste broj žrtava od poplave nakon sabotaže brane, Rusija odbila pomoć


Rusija je odbila ponude Ujedinjenih naroda za pomoć stanovnicima pogođenim poplavama uzrokovanim probijanjem brane Kahovka na rijeci Dnjepar, priopćili su u nedjelju iz ove svjetske organizacije.

Od 6. juna, kad je brana oštećena i poplavljeno područje Hersona koje se nalazi pod ruskom okupacijom, broj žrtava u poplavama narastao je na 52, dok se 31 osoba smatra nestalom. Na području pod ruskom kontrolom umrlo je 35 ljudi, a na ukrajinskoj strani njih 17. Više od 11.000 ljudi je moralo napustiti svoje domove.

Iz UN-a su pozvali Rusiju da djeluje u skladu sa svojim obavezama prema međunarodnom humanitarnom pravu.

“Pomoć se ne može uskratiti ljudima kojima je potrebna”, rekla je u službenom priopćenju,” humanitarna koordinatorica UN-a za Ukrajinu Denise Brown.

Ukrajina je optužila Moskvu za dizanje u zrak brane iz sovjetske ere, koja se od prvih dana prošlogodišnje invazije nalazi pod ruskom kontrolom.

Skupina međunarodnih pravnih stručnjaka koji pomažu ukrajinskim tužiteljima u njihovoj istrazi smatra da je “vrlo vjerojatno urušavanje brane uzrokovao eksploziv koji su podmetnuli Rusi.”

S druge strane je Kremlj optužio Kijev za sabotiranje brane hidroelektrane.

Vlasti u Odesi zatvorile su nekoć popularne tamošnje crnomorske plaže, zabranivši kupanje i konzumaciju ribe i plodova mora iz neidentificiranih izvora.

“Plaže u Odesi proglašene su neprikladnima za kupanje zbog značajnog pogoršanja stanja vode… i stvarne opasnosti po zdravlje,” objavila je uprava Odese putem Telegrama, aplikacije za razmjenu poruka.

Prošlosedmični testovi vode pokazali su opasne razine salmonele i drugih “uzročnika zaraze,” rekli su ukrajinski dužnosnici. Provedeno je i praćenje uzročnika kolere.

Iako su se poplavne vode povukle, rijeka Dnjepar odnijela je tone otpadaka u Crno more i na obale Odese, uzrokujući ono što je Ukrajina nazvala “ekocidom.” Očekuje se da će se razine otrovnih tvari u morskim organizmima i na morskom dnu pogoršati, a povećan je i rizik od mina koje su izbačene na obalu.Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button