TuzlaTuzlanski kantonVijesti

Raste broj djece s kombinovanim virusima u Tuzli, kod pojedinih su teške kliničke slike

Epidemiološka situacija u Tuzlanskom kantonu postaje ozbiljnija s povećanjem broja djece kod kojih je potvrđeno prisustvo više virusa istovremeno, uključujući influencu, koronavirus i respiratorni sincicijski virus (RSV).

Klinika za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli izvještava o težim kliničkim slikama kod djece koja su zaražena s više virusa, što rezultira dužim periodom hospitalizacije.

Načelnica Klinike, Lejla Osmančević, ističe da su neka djeca pozitivna na RSV i koronavirus, influencu i RSV te pertusis (veliki kašalj) i RSV. Ova kompleksna infekcija čini kliničku sliku djece značajno težom, produžavajući njihov boravak u bolnici.

Prema dostupnim podacima, PCR metodom potvrđeno je prisustvo velikog kašlja kod 13 djece, od kojih je sedmero trenutno hospitalizirano s srednjom do teškom kliničkom slikom. Osmančević naglašava ozbiljnost situacije, a ističe i da se virusi izmiješali, stvarajući dodatne izazove u liječenju djece.

Napori zdravstvenih radnika su usmjereni na pružanje adekvatne medicinske skrbi, no situacija zahtijeva pažljivu praćenje i daljnje mjere kako bi se ograničilo širenje infekcija među djecom u regiji.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button