KulturaTuzlanski kanton

Gračanička narodna biblioteka “Dr. Mustafa Kamarić” ove godine obilježava stoljeće postojanja
Narodna biblioteka “Dr. Mustafa Kamarić” Gračanica ove godine obilježava veliki jubilej, 100 godina postojanja.

Da su pisana riječ i kultura čitanja svojstveni za podneblje Gračanice dokaz je upravo i vijek postojanja biblioteke, koja je prije stoljeće, na inicijativu Mustafe Kamarića i Hajrudina Bujukalića, zaživjela na ovom prostoru.

Senada Letić, rukovodilac Narodne biblioteke “Dr. Mustafa Kamarić” Gračanica, u razgovoru nam je rekla nekoliko pojedinosti kada o razvoju biblioteke kroz godine:

Možda će Vas zanimati i:

“U ljeto 1924. godine, na inicijativu Mustafe Kamarića i Hajrudina Bujukalića, tada studenata prava i šumarstva, osnovan je Muslimanski đački klub, koji je vrlo brzo prerastao u kulturno-prosvjetno društvo pod nazivom Narodna biblioteka. Nakon provedene propisane procedure, Ministarstvo prosvjete u Beogradu svojim rješenjem od 9.11.1928. godine odobrilo je pravila kulturno-prosvjetnog društva Narodna biblioteka Gračanica. Ovog datuma završen je i postupak registracije i službeno označen početak rada biblioteke u Gračanici. Biblioteka se uspjela nametnuti kao glavni nosilac kulturno-umjetničkog i kulturno-zabavnog života u Gračanici u periodu između dva svjetska rata. Nakon tragične smrti doktora Mustafe Kamarića, 6.11.1973. godine, jednog od osnivača Narodne biblioteke, pokreće se inicijativa da biblioteka u Gračanici ponese ime svogh osnivača što je i prihvaćeno, a od 1974. godine biblioteka djeluje pod imenom doktora Kamarića.”

Letić je, između ostalog, istakla i da će ove godine biblioteka imati mnoge aktivnosti kako bi se što sadržajnije obilježio ovaj značajan jubilej za Gračanicu.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button