BiHPolitika

PSBiH – Obavljena rasprava o članstvu u komisijama i parlamentarnim delegacijama


Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH obavio je raspravu o Prijedlogu odluke izboru članova zajedničkih komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH iz tog doma.

To su Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH, Zajednička komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, Zajednička komisija za ekonomske reforme i razvoj, Zajednička komisija za evropske integracije, Zajednička komisija za administrativne poslove te Zajednička komisija za ljudska prava.

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Denis Zvizdić (NiP) je kazao da je Zajednički kolegij oba doma utvrdio Prijedlog odluke o izboru članova zajedničkih komisija oba doma, vodeći računa o odredbama poslovnika Predstavničkog doma i Doma naroda.

Podsjetio je da zajedničke komisije imaju 12 članova od kojih se šest bira iz Predstavničkog doma, a šest iz Doma naroda, s tim da se dvije trećine članova biraju s teritorije Federacije BiH, a jedna trećina s teritorije RS-a.

Napomenuo je da Dom naroda ranije izabrao članove zajedničkih komisija.

Predsjedavajući Kluba poslanika SDA Šerif Špago je tokom diskusije iznio primjedbe tog kluba, te kazao kako smatraju da navedeni prijedlog nije u skladu s odredbama Poslovnika.

Pojasnio je da je problem što poslanik Edin Ramić, kao poslanik SDA izabran za teritoriju entiteta RS, nije stavljen ni u jednu komisiju.

– Smatramo da je neprihvatljivo da u zajedničke komisije iz entiteta RS ne može biti niko nego poslanici iz srpskog naroda. Smatramo da je to loša poruka povratnicima u RS – kazao je Špago.

Dodao je da je od ukupno 33 člana stalnih komisija i zajedničkih komisija iz Predstavničkog doma, poslanik Edin Ramić izabran samo u jednoj komisiji, “a morao je biti u najmanje dvije komisije”.

Kazao je da Klub SDA iz tog razloga neće glasati za prijedlog ove odluke.

Poslanik Jasmin Emrić je također imao primjedbu na prijedlog odluke, jer smatra da je kao poslanik iz Koalicije NES – Za nove generacije trebao biti član jedne od zajedničkih komisija.

– Ne vidim razlog zašto je Zajednički kolegij odlučio na ovakav način pa je mene, na neki način, diskriminirao. Mi kao koalicija imamo pravo na dva člana u zajedničkim komisijama. To je ispoštovano, ali nisam ja imenovan niti u jednu od zajedničkih komisija, pa tražim da predsjedavajući obrazloži zašto se na takav način moje ime diskriminiralo – naveo je Emrić.

Predsjedavajući Zvizdić je kazao da su se, prije svega, vodili činjenicom da klubovi ili pojedinačni poslanici imaju onoliko mjesta koliko ih i sleduje u ukupnom rasporedu.

– To smo u potpunosi ispoštovali. Ako imate prijedlog da za jedno od ta dva mjesta vi budete član komisije molim da ga dostavite – kazao je Zvizdić.

Obavljena je rasprava i o preostalim tačkama dnevnog reda, a poslanici će se nakon kraće pauze izjasniti o svakoj od njih.Izvor
FENA

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button