BiHServisiTuzlaVijesti

Prvi dani februara pretopli, već krajem sljedeće sedmice ekstremno zahlađenje


Dok mnogi očekuju dolazak hladnijih dana s obzirom na neobično blagu zimu u mnogim dijelovima Evrope, u prvim danima februara stižu nam još topliji dani koji će rezultirati ekstremnom temperaturnom anomalijom na jugoistoku Evrope i na Balkanu.

Iz servisa Severe Weather govore kako će se prosječne temperature na početku februara kretati između 10 i 15 stepeni celzija, dok će u pojedinim evropskim područjima dosegnuti i 20 stepeni celzija, što je daleko od uobičajenih temperatura za ovaj period godine.

Već od ovog vikenda ekstremno topli zrak krenuo se širiti jugom Evrope. Toplo strujanje sa zapada donijet će značajni porast temperatura u južnim i dijelovima srednje Evrope do početka iduće sedmice kada će se proširiti i na zemlje Balkana. Međutim, krajem iduće sedmice našu regiju zahvatit će novo zahlađenje. Nakon četvrtka, kažu iz Severe Weather, dolaze mnogo hladniji dani u većem dijelu Evrope.

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, značajan pad temperatura zraka izgledan je od 7. februara sa jutarnjim temperaturama od -7 do -2, na jugu od -1 do 4 stepena, dok će dnevne temperature biti od -2 do 3, a u Hercegovini od 5 do 9 stepeni celzija. Moguće su i snježne padavine u Bosni, sa kišom u Hercegovini.

Izvor: KlixMožda će Vas zanimati i:

Back to top button