KulturaTuzla

Prva samostalna izložba Hajrudina Softića Gea od 31. maja u BKC Tuzla
Prva samostalna izložba Hajrudina Softića Gea, bit će otvorena u galeriji Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona u petak 31. maja 2024. godine.

Više od 40 radova Geo će izložiti u kući gdje je proveo veliki dio svog radnog vijeka, dajući doprinos drugoj vrsti umjetnosti – muzici gdje je ostavio značajan trag. Izložbu koja će biti i prodajnog karaktera, najvećim dijelom čine motivi mrtve prirode i portreta.

U kritičkom osvrtu na ovu izložbu prof.dr. Maja Dedić, akademski grafičar,  između ostalog je napisala:

“Na osnovu dugogodišnjeg tehnološkog i slikarskog iskustva vidi se potreba autora da se izrazi vlastitim slikarskim načinima, ponekad instinktivnim i emocionalno melanholičnim. Ovim slikarskim opusom Softić Hajrudin Geo zaokružuje poglavlje životnog stvaralaštva zadržanog u trenutku ispisivanja stranica vlastite emocije i estetike. U svom samodbrambenom instinktu umjetničko djelo ostaje kao artefakt da svom unutrašnjom nužnošću slijedi i idejno prevazilazi vrijeme i uzroke svog postojanja,” istakla je prof.dr. Maja Dedić.

Izložba će uz prigodan muzički program biti otvorena u prostoru velike galerije BKC Tuzla u 19.00 sati, gdje će biti postavljena do sredine juna. Ulaz je slobodan.

O autoru:

Hajrudin Softić Geo rođen je 1949. godine u Zvorniku. Osnovnu školu pohađao u više škola zbog ranog interesovanja za crtanjem, a spremajući se za umjetničku školu u Sarajevu je od 6. do 8. razreda radio i sa akademskim slikarom, prof. Milošom Lisonekom. Upisao je Umjetničku školu u Sarajevu 1963. godine, ali igrom sudbine završava školu za telekomunikacije, gdje mu se dogodila i muzika koja ga je multidisciplinarno pratila kroz cijeli život i do danas. Ljubav za slikanjem nije nikada prestala. Od 1967.godine često je izlagao na kolektivniom izložbama. Odlaskom u penziju slikanje je sastavni dio njegove svakodnevnice. Od osnivanja Udruženja likovnih umjetnika Tuzlanskog kantona stalni je i zapaženi učesnik njihovih grupnih izložbi.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button