U hladnim danima, ništa ne može nadmašiti uživanje u toplom napitku, a šoljica ukusne tople čokolade savršena je opcija za opuštanje ispod dekice uz omiljeni film. Umjesto da posegnete za kupovnom verzijom, isprobajte ovaj recept za toplu čokoladu na italijanski način, koja će vas oduševiti bogatstvom i gustoćom poput ukusnog pudinga.
Sastojci:
- 1/4 šoljice nezaslađenog kakaa u prahu
- 2 kašičice kukuruznog škroba
- 2 šoljice punomasnog mlijeka, plus još po potrebi
- 1/4 šoljice šećera
- 85 grama tamne čokolade, nasjeckane
Uputstvo:
- Pomiješajte kakao prah i kukuruzni škrob u srednje velikoj zdjeli dok se dobro ne izmiješaju.
- Dodajte mlijeko i šećer u lonac srednje veličine i zagrijavajte na srednjoj vatri, povremeno miješajući, dok se šećer ne otopi i mlijeko tek počne kuhati na pari, 3 do 4 minute.
- Maknite lonac s vatre i ulijte malo vrućeg mlijeka u smjesu kakaa i kukuruznog škroba, miješajući dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
- Polako ulijevajte ostatak mlijeka, malo po malo, neprestano miješajući da smjesa ostane jednolična.
- Dodajte nasjeckanu čokoladu u zdjelu, provjerite je li potopljena i ostavite da odstoji dok se ne otopi, oko 1 minutu. Umiješajte je u smjesu.
- Vratite smjesu u lonac na srednju vatru, često miješajući, dok smjesa ne dobije mjehuriće, oko 3 minute. Nastavite kuhati, neprestano miješajući, dok se smjesa malo ne zgusne—mjehurići će odjednom izgledati mnogo veći i gušći.
- Isključite vatru, ali nastavite miješati još jednu minutu jer preostala toplina pomaže da se smjesa nastavi zgušnjavati.
Posluživanje:
Podijelite toplu čokoladu u 4 male šoljice. Poslužite kao što jest ili—ako se čokolada znatno zgusnula—upotrijebite mikrovalnu pećnicu kako biste zagrijali još 1/2 šoljice mlijeka dok ne postane mlako, zatim umiješajte onoliko mlijeka koliko želite u svaku šoljicu da razrijedite toplu čokoladu do željene konzistencije. Uživajte u njoj kao hladnom pudingu ili, ako je želite podgrijati, umutite dovoljno mlijeka da smjesa postane tekuća pa je zagrijavajte u mikrovalnoj pećnici u intervalima od 20 do 30 sekundi, pazeći da ne postane toliko prevruća.