In memoriam

Preminuo Miroslav Lilić, voditelj koji je prvi saopćio da je umro Tito


Dugogodišnji urednik na Televiziji Zagreb i HTV-u Miroslav Lilić preminuo je u 80. godini, javlja Večernji list.

On je ostao upamćen jer je prvi saopćio javnosti da je umro Josip Broz Tito, tadašnji predsjednik Jugoslavije.

Miroslav Lilić rođen je 8. aprila 1944. godine u Siveriću. Diplomirao je jugoslavensku i komparativnu književnost. Tokom svoje dugogodišnje karijere radio je kao novinar, direktor programa TV Zagreb i HRT-a, urednika TV Dnevnik, glavni urednik Nove TV, ali i predsjednik uprave diskografske kuće Croatia Records.

U svojoj autobiografiji Lilić je opisao šta se odvijalo u studiju dok je čitao vijest o smrti Tita.

– S režiserom i urednikom Nedjeljnog popodneva Sašom Zalepuginom dogovoreno je da kad mu se kaže da prekine emitiranje emisije, odreže sliku na dva prazna stolca koja su bila pripremljena u studiju… Došla je vijest i odmah smo prekinuli program. Stoje ta dva stolca. Uzeo sam Tanjugovu vijest bez prepisivanja i krenuo prema studiju.

– Gledam u kameru, pali se crveno svjetlo, čitam:

– Predsjedništvo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Predsjedništvo Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije radničkoj klasi i narodima Jugoslavije: umro je drug Tito…”

– Pročitao sam vijest, gledao još par sekundi u kameru i htio ustati sa stolca. Ali, na svoj užas shvatim da na sebi imam plave traperice koje sam zaboravio zamijeniti crnim hlačama!

Ostanem sjediti, režiser me drži u kadru i dodam što mi je prvo palo na pamet:

– Poštovani gledatelji, od ovog trenutka Jugoslavenska radiotelevizija započinje emitiranje izvanrednog programa – napisao je Miroslav Lilić.

Izvor
Avaz.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button