BiHPolitika

Predsjedništvo usvojilo Bećirovićev prijedlog o rješavanju državne granice BiH i Hrvatske


Predsjedništvo Bosne i Hercegovine na današnjoj redovnoj sjednici usvojilo je prijedlog Denisa Bećirovića o rješavanju državne granice između naše države i Hrvatske.

Član Predsjedništva Bećirović uputio je ovaj prijedlog sa dva zaključka kojima bi se trebalo riješiti pitanje državne granice sa Hrvatskom.
U svom prijedlogu Bećirović prvo obrazlaže aktuelno stanje s kratkim historijatom, a zatim predlaže dva zaključka sa zaduženjima Vijeću ministara i Državnoj komisiji za granicu.

Bećirović u zaključcima prvo predlaže da se zaduži Vijeće ministara BiH i Državna komisija za granicu BiH da, najkasnije u roku od 45 dana od dana usvajanja ovih zaključaka, Predsjedništvu dostave izvještaj o dosadašnjim pregovorima u vezi sa međudržavnim razgraničenjem između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Bećirović uputio prijedlog za rješavanje državne granice BiH i Hrvatske, rok za izvještaj 60 dana | Crna hronika BiH

Također, drugi zaključak je da se zadužuje Vijeće ministara BiH i Državna komisija za granicu BiH da, najkasnije u roku od 60 dana od usvajanja ovih zaključaka poduzmu potrebne mjere za dinamiziranje nastavka procesa ratifikacije Ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Postupak ratifikacije ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, u Bosni i Hercegovini je započet odmah nakon njegovog potpisivanja 1999. godine. U Hrvatskoj ovaj ugovor nikada nije došao u ratifikacionu proceduru, iako je više puta najavljivano pokretanje ratifikacije u Saboru.

U ugovoru o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske naznačeno je da je državna granica između dvije države određena na osnovu graničnog stanja u vrijeme prestanka postojanja Socijalističke federativne republike Jugoslavije i uzajamnog priznanja Republike Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Nakon potpisivanja ugovora o državnoj granici, s obje strane pojavili su se zahtjevi za reviziju utvrđene granične crte.

Pored problema primjene UN-Konvencije o pravu mora iz 1982. godine i Pomorskog zakonika iz 2004. godine, Republika Hrvatska je notom od 3. maja 2006. godine obavijestila Vijeće ministara BiH o stajalištima vezanim za granicu u području općine Neum osporavajući pripadnost dijelova teritorije Bosne i Hercegovine u području otoka Veliki i Mali Školj i u području poluotoka Kleka – rt Ponta Kleka – prenosi portal Klix.baIzvor
klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button