SvijetVijesti

Predsjednik Svjetske banke se povlači sa funkcije
Predsjednik Svjetske banke David Malpass rekao je da će napustiti svoju funkciju mnogo prije isteka mandata, mjesecima nakon što se sukobio s Bijelom kućom jer nije rekla da li prihvata naučni konsenzus o globalnom zagrijavanju.

Malpass, kojeg je imenovao bivši predsjednik Donald Trump, do kraja juna napustit će multilateralnu razvojnu banku, koja osigurava milijarde dolara godišnje za finansiranje ekonomija u razvoju.

Njegov petogodišnji mandat trebao je isteći u aprilu 2024. godine.

Bivši investicioni bankar obavijestio je u utorak američku ministarku finansija Janet Yellen o svojoj odluci, rekao je izvor upoznat s tim pitanjem.

Why Was David Malpass in Ukraine? | Law & Crime

Malpass, koji je preživio višestruke pozive za ostavku prošle jeseni i nije se očekivalo da će mu biti ponuđen drugi mandat, nije naveo konkretan razlog za taj potez, rekavši u izjavi kako je “nakon dugog razmišljanja, odlučio sam nastaviti izazove”.

Malpass je posljednjih mjeseci pod pritiskom Yellen da ubrza reforme usmjerene na promjenu načina na koji Svjetska banka radi kako bi se osiguralo šire kreditiranje za borbu protiv klimatskih promjena i drugih globalnih izazova.

Malpass je preuzeo kormilo Svjetske banke u aprilu 2019. nakon što je služio kao najviši zvaničnik za međunarodne poslove u američkom trezoru u Trumpovoj administraciji. Prije toga, više od jedne decenije bio je glavni ekonomista za sada ugašenu investicionu banku Bear Stearns.Izvor
klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button