LifestyleSvijetTehnologija

Predložen zakon: Mlađima od 21 godinu zabraniti mobitele!

U američkoj saveznoj državi Vermont moglo bi se dogoditi da mladi koji su odrasli u online svijetu s pametnim telefonima, uskoro više neće smjeti koristiti i posjedovati smartphone.

Naime, u toj državi predložen je zakon koji bi mlađima od 21 godine zabranjivao upravo to, posjedovanje i korištenje mobilnih telefona, a razlog koji je senator John Rodgers naveo u prijedlogu zakona prilično je nevjerovatan, prenosi Zimo.

Naime, prema njemu, osobe mlađe od 21 godinu još nisu dovoljno zrele da bi mogli posjedovati i koristiti mobilne telefone. Kao primjere te nezrelosti navodi zlostavljanje među mladima putem telefona (što zna dovesti i do samoubistava), kao i sve veći broj prometnih nesreća za koje su krivi mladi vozači koji su, umjesto na cestu, svoju pažnju posvetili ekranima pametnih telefona.

Ako mlađi od 21 godine nisu dovoljno zreli za posjedovanje oružja, pušenje cigareta ili alkohol, onda bi se isto pravilo trebalo primijeniti i na pametne telefone, stoji u prijedlogu zakona.

Za one koji prekrše zakon i, iako su mlađi od 21 ipak kupe i koriste telefon, uz hiljadu dolara kazne, mogli bi završiti u zatvoru na period od čak godinu dana.

Jasno je kako (gotovo) niko neće dignuti ruku za takav zakon pa čak ni sam Rodgers. Naime, on kao veliki zagovornik posjedovanja naoružanja, želi pokazati kako se Drugi amandman ne primjenjuje jednako za sve u SAD-u. Smatra da ako mlađi od 21 koriste telefone koji, smatra on, mogu biti opasni, onda nema razloga da oni ne mogu koristiti i oružje.

Izvor: Radio Sarajevo

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button