Svijet

Pravoslavni vjernici danas proslavljaju Vaskrs
Hrišćani danas proslavljaju svoj najveći praznik Vaskrs. Prema hrišćanskom vjerovanju tog dana je Isus Hrist vaskrsao iz mrtvih, pobijedio smrt i svima ljudima od Adama i Eve do posljednjeg čovjeka na zemlji darovao vječni život.

Vaskrs spada u pokretne praznike, i praznuje se poslije jevrejske Pashe, u prvu nedjelju poslije punog mjeseca koji pada na sam dan proljetne ravnodnevnice, ili neposredno poslije nje. Najranije može da padne 4. aprila, a najkasnije 8. maja po novom kalendaru.

Za Vaskrs su, također, vezani lijepi običaji u našem narodu. U cijelom hrišćanskom svijetu, za ovaj praznik je vezan običaj darivanja jajima.

Jaje je simbol obnavljanja prirode i života. Crveno jaje znači radost i za one koji ga daju i koji ga primaju.

  • Jaje je simbol obnavljanja prirode i života - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

    Jaje je simbol obnavljanja prirode i životaFOTO: AGENCIJE

Jedan od najljepših i najradosnijih običaja, koji se nije iskorijenio, jeste farbanje jaja za Vaskrs. Po ustaljenoj tradiciji, jaja se farbaju na Veliki petak, u dan kada se, inače, ništa drugo ne radi.

Simbolika farbanje jaja vrši se u spomen na događaj kada je sveta Marija Magdalina Mironosica (to je ona djevojka, koja je sa Presvetom Bogorodicom, neprekidno bila uz Hrista u toku njegovog stradanja, i kojoj se Hristos prvoj javio po vaskrsenju), putovala u Rim da propovijeda Jevanđelje, i posjetila cara Tiberija. Tada mu je, u znak pažnje, kao novogodišnji poklon, predala crveno jaje, i pozdravila ga rečima: “Hristos Vaskrse”. 

Crvena boja simboliraju Hristovu nevino prolivenu krv, ali je crvena boja istovremeno i boja vaskrsenja. Jer vaskrsenja nema bez stradanja i smrti.

Izvor: Avaz.baMožda će Vas zanimati i:

Back to top button