Valter Tuzlanski

Poznate ličnosti: Ismet Mujezinović
Godine 1953. preselio se u Tuzlu, gdje je aktivno slikao portrete, krajolike i motive rudara i radnika. Jedan od osnivača Škole za likovne umjetnosti u Sarajevu bio je upravo Mujezinović.

Istaknuti bosanski i jugoslovenski slikar, Ismet Mujezinović, rođen je 2.12.1907. godine u Tuzli. Jedan je od najznačajnijih umjetnika u regionu zbog njegove bogate umjetničke karijere koja je oblikovana raznolikim periodima i životnim putevima. Po završetku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, Ismet je odlučio nastaviti svoje umjetničko usavršavanje u Francuskoj, u Sorboni, gdje je pohađao kurs historije umjetnosti.

Njegova prva samostalna izložba bila u Srbiji, u Beogradu 1930. godine i taj događaj označava početak impresivne umjetničke karijere. Vremensko razdobolje od 1925. do 1941. predstavljalo je razdoblje promjena, sazrijevanja, ali i ideoloških opredjeljenja.

Mujezinović se isticao svojim portretima seljaka, staraca i pastelnim slikama. Za vrijeme boravka u Parizu od 1931. do 1933. godine, proširio je svoja interesovanja i na književnost, pozorište i film, tako da je to davalo multikompozitnu umjetničku notu.

Od 1941. godine, angažovan je u NOB-u. Angažman Mujezinovića se oslikavao u njegovim djelima koja su bila posvećena antifašističkom otporu. Ono što je važno istaknuti je to da je postao član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. Nakon ratnih dejstava, Mujezinović je stvarao monumentalne freske poput „Prelaz preko Neretve“ i „U slavu boraca Sutjeske.

Kroz različita razdoblja svog života ali i karijere, Mujezinović je stvorio dva jasna opusa, a to su bili crteži visokog kvaliteta i aktualnosti, te slike koje su zadovoljavale zahtjeve mecenata, ali i klijentele.

Godine 1953. preselio se u Tuzlu, gdje je aktivno slikao portrete, krajolike i motive rudara i radnika. Jedan od osnivača Škole za likovne umjetnosti u Sarajevu bio je upravo Mujezinović.

Preminuo je 7.1.1984. godine u Tuzli, ostavljajući za sobom impozantno naslijeđe. Djela kao što su „Žetelice“, „Užina na radilištu“, Portret Marije“ dio su kulturne baštine i izložene su u galerijama, muzejima i privatnim zbirkama širom Bosne i Hercegovine. Kuća Ismeta Mujezinovića i njegov atelje u Tuzli su spomen prostor posvećen ovom velikanu umjetničkog svijeta.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button